Bundestag schválil příspěvek Německa k plánu stabilizace eurozóny

21.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dolní komora německého parlamentu dnes schválila zákon, který umožní Německu přispět k obřímu záchrannému balíku pro zadlužené země eura v celkové sumě 750 miliard eur (zhruba 19,3 bilionu Kč). O plánu, v jehož rámci by muselo Německo přispět úvěrovými garancemi na 123 až 148 miliard eur, bude dnes ještě hlasovat Spolková rada, čili horní komora parlamentu.

Spolkový sněm schválil zákon v poměru 319 ku 75 hlasů a 195 poslanců se zdrželo. Teprve před dvěma týdny německý parlament schválil příspěvek Berlína ve výši až 22,4 miliardy eur do záchranného plánu pro Řecko, které je kvůli vysokým dluhům a ztrátě důvěry věřitelů nejvíce ohroženo platební neschopností.

Oba záchranné plány financují společně země eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Ten k pomoci Řecku přispěje 30 miliardami eur a do balíku stabilizace eura má dodat 250 miliard eur.

Oba záchranné plány byly ze strany Evropské unie reakcí na řeckou dluhovou krizi a obavy z jejího šíření do dalších zadlužených zemí zejména v jižní Evropě. EU jejich pomocí chtěla zastavit otřesy na finančních trzích, kvůli nimž se zvyšovaly úroky z dluhopisů ohrožených zemí a padaly akcie i kurz eura, přesvědčivý výsledek však tyto kroky neměly.

Autor článku

Firemni aktualita