Podnikatelská nálada v Německu se v květnu mírně zhoršila

21.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podnikatelská nálada v Německu se v květnu mírně zhoršila. Institut Ifo dnes oznámil, že jeho index nálady se snížil na 101,5 bodu z téměř dvouletého maxima 101,6 bodu v dubnu. Analytici přitom očekávali nárůst indexu na 102 bodů.

Ekonom Ifo Klaus Abberger uvedl, že německé hospodářství je navzdory chaosu na finančních trzích stabilní a že dluhová krize v eurozóně zřejmě neměla na podnikatelskou náladu vliv.

"Dlouhodobě vysoký index Ifo naznačuje pokračování hospodářského oživení na jaře a začátkem léta," upozornil analytik Ralf Umlauf ze společnosti Helaba. "Neočekáváme návrat do recese, některé části evropské ekonomiky, například Řecko, ale nové recesi čelí kvůli úsporným opatřením a dluhové krizi," dodal.

Spolkový statistický úřad dnes potvrdil, že německý hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům. V meziročním srovnání německá ekonomika stoupla o 1,7 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je mimo jiné závislá řada firem z České republiky. Německo se v polovině roku 2008 propadlo do hospodářské recese, v které setrvalo celý další rok. K růstu se ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

Německá vláda minulý měsíc potvrdila, že v letošním roce očekává nárůst domácí ekonomiky o 1,4 procenta. V příštím roce počítá vládní prognóza se zrychlením hospodářského růstu na 1,6 procenta.

Autor článku

Firemni aktualita