Toyota a Tesla budou spolupracovat v oblasti elektromobilů

21.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Japonská automobilka Toyota Motor se dohodla s americkou firmou Tesla Motors na vytvoření partnerství pro vývoj a výrobu elektromobilů. Toyota investuje 50 milionů dolarů (zhruba miliardu korun) do podílu ve společnosti Tesla. Ta převezme nedávno uzavřenou továrnu Toyoty ve Fremontu, kde bude vyrábět elektromobil s názvem Model S. Oznámily to v noci na dnešek firmy.

"Budeme společně vytvářet elektromobily," uvedl generální ředitel Tesly Elon Musk. "Je velkou ctí spolupracovat s firmou, jako je Toyota, která je jedním ze světových automobilových lídrů a kterou já osobně dlouho obdivuji," dodal.

Partnerství podle analytiků posílí důvěryhodnost Tesly a zlepší image Toyoty, jejíž pověst byla poškozena rozsáhlým svoláváním automobilů k opravě problémů s nechtěným zrychlováním.

Společnost Tesla patří mezi takzvané start-ups, tedy relativně nové podniky, které zkoušejí proniknout mezi velké a zavedené značky. Firma vznikla teprve před šesti lety a jejím hlavním produktem je plně elektrický sportovní vůz Roadster.

Autor článku

Firemni aktualita