Zaměstnavatelům byly loni uloženy pokuty za téměř 60 milionů korun

21.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Více než 1 900 pokut uložil v loňském roce Státní úřad inspekce práce (SÚIP). Sankce vůči zaměstnavatelům tak dosáhly celkem cca 59,9 milionu Kč. Zhruba tisíc pokut z celkového počtu za přibližně 20,1 milionu Kč se týkalo bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. V oblasti pracovněprávní inspekce práce uložila zhruba 810 pokut v celkové výši cca 36,6 milionu Kč. Uvedlo ve své zprávě Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nejvíce kontrol (5 292) v roce 2009 provedli inspektoři v malých a středních podnicích, kde se zaměřili na systém bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a pracovní podmínky. Nejvíce pokut v celkové částce přesahující 16 milionů Kč si však vyžádaly kontroly na základě podnětů na porušování pracovněprávních předpisů a předpisů v oblasti BOZP. Z roční souhrnné zprávy o výsledcích kontrolních akcí SÚIP například vyplývá, že jedním z nejrizikovějších pracovišť jsou „staveniště“ a zaměstnavatelé nejsou dostatečně informovaní a neznají potřebnou legislativu.

Kontrolní činnost SÚIP v loňském roce zahrnovala 14 oblastí. Inspektoři prověřovali mimo jiné bezpečnost práce ve stavebnictví, ochranu zaměstnanců při údržbě a opravách pozemních komunikací, dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů poskytujících stravovací a ubytovací služby nebo organizování pracovního režimu řidičů s ohledem na dobu přestávek mezi směnami a přestávek v týdnu. V letošním roce se kontroly zaměří především na zaměstnávání zdravotně postižených lidí.

Autor článku

Firemni aktualita