Česká naftařská otevřela v Břeclavi nové těžební místo

20.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká naftařská společnost dnes v Břeclavi otevřela nové těžební středisko. Denně by z něj chtěla vytěžit 200.000 metrů krychlových zemního plynu. Investice do projektu od průzkumů po zahájení těžby stála přes 100 milionů korun, řekl zástupce firmy patřící do skupiny Lama podnikatele Petra Lamicha Andrej Čírtek.

Skupina prodávající plyn pod značkou Levnyplyn.cz má nyní na jihu Moravy dvě taková těžební střediska, v následujících letech investuje desítky milionů do vyhledání a zprovoznění dalšího. Příprava nového střediska trvala čtyři roky. Firma v něm bude dobývat plyn třemi vrty ze dvou ložisek zhruba z hloubky 800 metrů. Zajímavostí je, že vrty jsou vedeny šikmo, a ložisko plynu se tak nachází 800 metrů od místa na povrchu, kde vrty začínají.

Veškerý vytěžený plyn odebírá sesterská společnost Lama Investments, která v rámci skupiny plyn prodává. Podle mluvčího by plyn vytěžený vlastními silami měl tvořit asi 20 procent z celkového množství skupinou prodaného plynu. Denní množství plynu těženého v novém středisku by stačil na zásobování zhruba 20.000 domácností, které používají plyn na ohřev vody i vytápění.

Autor článku

Firemni aktualita