Cena americké ropy se vrátila nad 70 dolarů za barel

20.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Cena americké lehké ropy se vrátila nad 70 dolarů za barel kvůli překvapivě mírnému nárůstu zásob suroviny ve Spojených státech a posílení eura vůči dolaru. Kolem 7:20 SELČ americká ropa zdražila o zhruba 40 centů na 70,30 dolaru. Cena severomořské ropy Brent zůstala beze změny na 73,70 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden stouply o 200.000 barelů. Analytici přitom počítali s nárůstem o 700.000 barelů.

"Údaje EIA byly pro trh dost příznivé," uvedl analytik Ben Westmore ze společnosti National Australia Bank. "Domnívám se však, že nejvýznamnějším faktorem na trhu je nyní stále situace v eurozóně," dodal.

Euro se ve středu vůči dolaru propadlo až na nové čtyřleté minimum kvůli zprávě o německém zákazu spekulací na pokles citlivých cenných papírů. Později však výrazně posílilo díky zvěstem o krocích, které by zvýšily atraktivitu jednotné evropské měny. Slabší dolar snižuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn.

Autor článku

Firemni aktualita