EU má do roku 2020 zdvojnásobit výdaje na hi-tech výzkum a vývoj

20.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vlády v Evropské unii musí do roku 2020 zdvojnásobit roční výdaje na výzkum a vývoj vyspělých technologií na 11 miliard eur (283,6 miliardy Kč), aby unie nezaostávala za špičkami světa, uvedla evropská komisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová.

Komise chce plánem Digital Agenda zvýšit v následující dekádě počet Evropanů, kteří využívají veřejných i komerčních služeb po internetu. Kroesová připomněla, že 30 procent Evropanů nevyužilo internet nikdy.

Ve Spojených státech se podle komisařky z internetu stahuje čtyřikrát více hudby než v Evropě. A jen jedno procento Evropanů má přístup k optickým sítím s rychlým přenosem, zatímco v Japonsku je to 12 procent a v Jižní Koreji 15 procent.

Evropa také zaostává za konkurencí ve vývoji průlomových technologií. Důvodem jsou slabé investice, které v Evropské unii dosahují 40 procent stavu v USA. Překážkou jsou také hranice států omezující přístup k celoevropským digitálním a telekomunikačním službám i přístup k obsahu.

Digital Agenda zahrnuje kroky, které mají zlepšit standardy informačních technologií a kompatibilitu, omezit regulační bariéry a zjednodušit správu digitálních práv duševního vlastnictví. Cílem je také zvýšit platby elektronickou cestou. Komise chystá celou řadu opatření včetně 31 evropských zákonů během dvou až tří let.

Komisařka nastínila i další cíle programu. Všichni obyvatelé EU by měli mít dostupný širokopásmový internet do roku 2013. A do roku 2020 by měla mít rychlý internet s přenosem nad 30 megabajtů za sekundu nejméně polovina domácností.

Kroesová ale také podotkla, že lidé v Evropě pravděpodobně nebudou chodit na internet, pokud to nebudou považovat za bezpečné. Znamená to, že se vlády budou muset postavit rostoucí kriminalitě na síti od zneužívání dětí po krádeže osobních údajů, napsala agentura AP.

Autor článku

Firemni aktualita