Nedoplatky daňových poplatníků loni vzrostly na 167 miliard korun

18.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Objem všech nedoplatků v příjmech státního rozpočtu loni vzrostl na 167,2 miliardy korun a proti předchozímu roku se zvýšil o 2,3 miliardy.

Více než polovinou se na tomto objemu podílely dlužné daně, třetinu tvořily nedoplatky u sociálního pojištění a zhruba pět procent nedoplatků evidovali celníci. Vyplývá to z údajů v návrhu státního závěrečného účtu, který ČTK poskytlo ministerstvo financí.

Objem samotných nezaplacených daní ale klesl, a to meziročně asi o dvě miliardy na 98,4 miliardy korun. Klesl i objem nedoplatků, které úřady odepsaly pro nedobytnost. Největší část nedoplatků připadá na daň z přidané hodnoty, a to 48 miliard korun. Naproti tomu pouhých deset milionů korun dlužili lidé na dědické dani. Největší podíl, téměř třetinu nedoplatků, evidovaly pražské úřady, nejméně nedoplatků vedly ve svých účtech úřady v působnosti královéhradeckého finančního ředitelství, a to jen 4,8 miliardy korun.

Stát loni nedoplatky vymáhal v téměř třech milionech případů a dohromady usiloval tímto způsobem získat 68 miliard korun. Úspěšně pro stát dopadlo téměř 554.000 případů, kdy se podařilo získat celkem šest miliard korun.

Autor článku

Firemni aktualita