Problémy v eurozóně ohrožují růst ve východní Evropě

14.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Současné rozpočtové problémy některých členů eurozóny negativně ovlivní některé země střední a východní Evropy, které jsou závislé na vývozu do západní Evropy.

Uvedl to dnes hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Erik Berglof. Dodal současně, že tento negativní vliv EBRD promítne do nového výhledu ekonomického růstu rozvíjejících se ekonomik Evropy pro rok 2010, který zveřejní v sobotu.

"Opatření v západní Evropě, která sníží poptávku, například fiskální omezení, budou mít dopad na střední a východní Evropu, protože hodně závisí na vývozu do eurozóny," řekl Berglof.

V lednu EBRD odhadoval, že ekonomiky zemí střední a východní Evropy v letošním roce vzrostou v průměru o 3,3 procenta po loňském propadu o 6,1 procenta. "Byli jsme předtím trochu optimističtější, ale nyní se obáváme vnějších rizik," dodal Berglof.

Na počátku tohoto měsíce banka varovala, že Bulharsko, Rumunsko a Srbsko mohou mít kvůli dluhové krizi v Řecku problémy. Důvodem je vysoké napojení těchto zemí na řecké bankovnictví.

Autor článku

Firemni aktualita