Dotace do zemědělství loni vzrostly na 44 miliard

13.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dotace do zemědělství a příbuzných oborů v České republice loni meziročně vzrostly o více než šest miliard na 43,8 miliardy korun, vyplývá z pracovní verze připravované Zprávy o stavu zemědělství v roce 2009. Výrazný propad výkupních cen zemědělských komodit však přesto způsobil nejhorší finanční výsledek oboru od vstupu země do EU.

Nadpoloviční většina plateb směřovala k farmářům, potravinářům, lesníkům či rybářům z unijních prostředků. Z unijního rozpočtu to bylo celkem 26,5 miliardy korun, z národního rozpočtu získal obor 17,3 miliardy Kč.

Nejvýznamnějšími podporami byly přímé platby, vyplácené na hektar zemědělské půdy, které dosáhly více než 20,5 miliardy, o 1,8 miliardy více než před rokem. Přes 13,7 miliardy bylo vyplaceno v rámci Programu rozvoje venkova. Dotace z programu tak meziročně vzrostly o více než pět miliard.

Národní podpory resortu ministerstva zemědělství loni činily 5,7 miliardy korun, o 700 milionů více než v roce 2008. Na subvencované vývozy komodit či jejich intervenční nákupy bylo vynaloženo 1,9 miliardy.

Čeští farmáři, stejně tak, jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích stále méně než zemědělci v původních členských státech unie. "Každý rok se navyšují dotace z EU tím, že se to (rozdíly) postupně vyrovnává. Přesto dotace kolegů za hranicemi jsou výrazně vyšší," řekl dnes ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba.

Úroveň přímých plateb by se měla vyrovnat v roce 2014. Agrárníci však upozorňují na to, že staré členské země ve skutečnosti nemají zájem o jejich narovnání a pokusí se takzvané přechodné období prodloužit.

Českým zemědělcům loni navzdory vyšším dotacím klesl zisk meziročně o dvě třetiny na 3,17 miliardy korun. Tuzemská zemědělská produkce se v roce 2009 kvůli poklesu cen snížila o 18 procent na 97,4 miliardy korun, což je nejhorší výsledek od vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004. V průměru za celý loňský rok v porovnání s rokem 2008 byly ceny zemědělských výrobců nižší o 24,8 procenta.

Autor článku

Firemni aktualita