Schváleny novely zjednodušující administrativu

13.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Návrh zákona snižujícího administrativní zátěž podnikatelů umožní podnikatelům například podnikat v bytě bez souhlasu vlastníka či zruší povinnost oznamovat úřadům přerušení činnosti. Jednou ze změn je úprava občanského zákoníku.

Ujednání ve spotřebitelských smlouvách, která poškozují spotřebitele, by měla být nyní neplatná. Tento nový zákon také odstraňuje duplicitu kontrolní činnosti České obchodní inspekce a orgánů ochrany veřejného zdraví, zpřesňuje označení prodávaných výrobků či stanovuje, že obchod s elektřinou a plynem bude nadále podléhat pouze licenci podle energetického zákona a nebude zároveň vyžadováno živnostenské oprávnění.

Prezident podepsal i novelu obchodního zákoníku, která má ztížit praxi tzv. katalogových podvodů. Jde o podvodné praktiky, kdy poškozený podnik nebo i úřad vyplní nabídku na zařazení do reklamního katalogu v domnění, že je zdarma. Služba je ale placená a zpravidla velmi drahá.

Další podepsaný zákon reaguje na požadavek Bruselu převést do českého zákona regulaci ratingových agentur, tedy firem hodnotících úvěrovou spolehlivost dlužníka, například některého státu. Agentury se budou muset v Česku letos nově registrovat a řídit se závaznými pravidly pod pokutou až 20 milionů korun. Dohlížet na ně bude Česká národní banka.

Autor článku

Firemni aktualita