Kurz eura mírně vzrostl díky HDP eurozóny a španělským úsporám

13.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kurz eura včera odpoledne v Evropě slabě vzrostl díky úsporným opatřením Španělska. Kladně na investory také zapůsobil mírný hospodářský růst eurozóny z prvního čtvrtletí. Obavy na trhu ale přetrvávají; investoři si nejsou jisti, zda slabší země eurozóny skutečně sníží dluhy a jak se tato úsporná opatření projeví v jejich hospodářském růstu.

Kurz eura se včera odpoledne zvýšil o 0,3 procenta na 1,2685 USD poté, co během dne vystoupal na 1,2739 USD. Vůči japonskému jenu posílila evropská měna o 0,7 procenta na 118,07 JPY.

"Zpráva, že Španělsko zavede úsporné kroky, přispěla k posílení eura," uvedl analytik devizového trhu ze společnosti Canada at Action Economics. Dodal, že se rozdíl v úrokových sazbách obligací států eurozóny zmírnil, napsala agentura Reuters.

Španělsko dnes představilo další úsporná opatření, která mají pomoci k výraznému snížení deficitu státního rozpočtu. V příštích dvou letech chce vláda ušetřit dalších 15 miliard eur (zhruba 381,1 miliardy Kč). Plány zahrnují snížení mezd státním zaměstnancům o pět procent a pokles veřejných investic o šest miliard eur.

Autor článku

Firemni aktualita