Výkon české ekonomiky se meziročně zvýšil o 1,2 procenta

12.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Výkon české ekonomiky v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 1,2 procenta. Mezičtvrtletní růst činil 0,2 procenta. Analytici, které oslovila ČTK, v průměru odhadovali, že hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 1,5 procenta.

Podle statistiků měl pozitivní vliv na meziroční i mezičtvrtletní vývoj hrubé přidané hodnoty především zpracovatelský průmysl. Negativně se vyvíjelo stavebnictví.

Zatímco HDP v uplynulém čtvrtletí rostl, celková zaměstnanost v pojetí národních účtů klesala, a to meziročně o dvě procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,8 procenta, uvedl ČSÚ. Pokles zaměstnanosti ovlivnil podle statistiků zejména zpracovatelský průmysl. Ve většině ostatních odvětví zůstává zaměstnanost stabilizovaná.

Předběžný odhad byl sestaven na základě dílčích informací ze statistických zjišťování. Údaje z administrativních zdrojů, zejména z podkladů ministerstva financí, byly tentokrát k dispozici ve velmi omezeném rozsahu, upozornil ČSÚ. Standardní odhad tvorby a užití HDP bude zveřejněn 9. června.

Autor článku

Firemni aktualita