V systému RAPEX se zvýšil počet hlášení

12.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


RAPEX (rychlý informační systém o nebezpečných nepotravinářských výrobcích) varuje spotřebitele před výrobky, které mohou ohrozit jejich zdraví a bezpečnost.

Rapex zvyšuje bezpečnost našeho denního života: varuje před výrobky používanými v domácnostech, používanými našimi dětmi nebo i před výrobky k dostání na zahraniční dovolené.

Informace o nebezpečných výrobcích jsou předávány z jednotlivých členských států EU do Bruselu a v jednom okamžiku rozesílány do členských států. RAPEX se však netýká potravin, léků, krmiv nebo lékařských přístrojů, které jsou sledovány jiným informačním systémem.

Již šestým rokem Česká republika spolupracuje ve sdílení a předávání těchto informací, aby se zabránilo ohrožení zdraví našich občanů/spotřebitelů.

Detailní obsah oznámení o vážném riziku nebezpečného výrobku lze získat na webu Evropské komise:

http://www.ec.europa.eu/rapex

Ve srovnání s rokem 2008 se počet oznámení opět zvýšil, a to z 1866 na 1993 nebezpečných výrobků. Největší podíl opět zaujímají 28% hračky, převážně vyrobené v Číně a obsahující karcinogenní ftaláty, následuje oblečení 23% obsahující chemické sloučeniny, motorová vozidla 9%, elektrické výrobky 8% s neizolovanými částmi, za zmínku stojí 5% kosmetických výrobků obsahujících jedovaté chemikálie. Ostatní výrobky jako zapalovače, strojírenské výrobky, ochranné prostředky, chemické výrobky, bižuterie, nábytek, plynové spotřebiče, kuchyňské doplňky se podílely 1—2%.

Česká republika oznámila do systému RAPEX 32 výrobků nalezených dozorovými orgány na našem trhu, u nichž bylo prokázáno vážné riziko poškození zdraví spotřebitele nebo ohrožení jeho bezpečnosti.

Autor článku

Firemni aktualita