Střední Čechy – příjemci evropských dotací už nebudou muset předfinancovávat projekty z vlastních zdrojů

12.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Od května 2010 zavádí Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy (ÚRRRS SČ) systém modifikovaných plateb, který příjemcům dotací do značné míry ušetří práci a především peníze. V květnu půjde o zkušební režim systému, přičemž zahájení ostrého provozu bude od 1. června 2010.

11. května 2010 Praha Dosud museli žadatelé své projekty předfinancovat z vlastních zdrojů a až s odstupem času jim byly výdaje propláceny. Ve většině případů si tak museli příjemci brát úvěry u bank nebo zajišťovat financování z jiných zdrojů, což pro ně znamenalo neúměrnou finanční i administrativní zátěž. Nově budou dostávat finanční prostředky průběžně tak, aby mohli výdaje projektu hradit přímo z poskytnuté dotace.

„Vyslyšeli jsme volání příjemců dotací a již od začátku tohoto roku jsme spolu s Ministerstvem financí hledali způsob jak systém provádění plateb učinit pružnějším. Jsem rád, že se to podařilo. Podle našich odhadů by tento systém mohl realizátorům projektů ušetřit do konce programového období v roce 2013 zhruba 200-300 milionů korun,“ vysvětluje ředitel ÚRRRS SČ Tomáš Novotný a dodává: „Žadatelům o dotace i jejich příjemcům se snažíme vycházet vstříc ve všech směrech, avšak jsme svázáni přísnými pravidly na ochranu veřejných prostředků, které spravujeme. Přechod na systém modifikovaných plateb, ale ukazuje, že řešení existují.“ Regionální operační program Střední Čechy (ROP SČ) se tak pravděpodobně stane prvním regionálním programem v republice, který příjemcům proplácí náklady v „reálném čase“. V několika dalších regionech sice k podobnému systému také přistoupili, avšak ve všech případech je spojen s různými omezeními.

Platby budou příjemcům evropských dotací ve středních Čechách poskytovány na základě „Zjednodušené žádosti o platbu“, kterou je možné předložit vždy jednou za tři měsíce. Zásadní rozdíl je v tom, že do žádosti o platbu mohou být kromě uhrazených faktur zahrnuty i dosud neuhrazené dodavatelské faktury související s dotovaným projektem. Regionální rada zašle příjemci dotace prostředky v plné výši schválené žádosti, tedy i na dosud neuhrazené závazky. Příjemce uhradí faktury dodavatelům a následně provedené platby Regionální radě doloží. „Nyní tak mohou peníze z Evropy putovat ke svým příjemcům mnohem snadněji. Věřím také, že změna bude částečně i motivací pro ty, kteří s podáním žádosti o dotaci doposud otáleli,“ uzavírá ředitel ÚRRRS SČ Tomáš Novotný.

Autor článku

Tiskovka