Chemický průmysl v EU je na rozcestí velkých změn

11.05.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Svazem chemického průmyslu uspořádalo seminář na téma Stav chemického průmyslu v České republice. Na semináři vystoupili zástupci MPO a Svazu chemického průmyslu, kteří zhodnotili výsledky chemického průmyslu za rok 2009.

"Uplynulý rok nebyl pro český chemický průmysl příznivý a výrazně se na jeho výsledcích projevily ekonomická recese a s ní spojené výpadky výroby v navazujících odvětvích. Především v automobilovém průmyslu, stavebnictví, ale i v dalších sektorech. Pokles tržeb se pohyboval od 6 do 20 procent. V rafinérském zpracování ropy to bylo kolem jedné třetiny. Pouze farmaceutický průmysl zaznamenal mírný meziroční růst," řekl na semináři náměstek ministra průmyslu a obchodu pro strategii a ekonomiku průmyslu Erik Geuss a dodal: "Letošní rok se díky oživení světové ekonomiky vyvíjí příznivěji. Potvrzují to výsledky za období leden a únor 2010, které jsou v tržbách i exportu o 15 až 20 procent lepší než ve stejném období 2009."

Výsledky jsou odvozovány z nižšího základu, protože v prvních měsících minulého roku se naplno projevovala ekonomická recese. Pokud nedojde k nežádoucím excesům, lze letos v chemii předpokládat mírné oživení a tudíž příznivější vývoj než v roce 2009. Nelze však očekávat, že v roce 2010 odvětví dosáhne úrovně roku 2008.

Dalším tématem semináře byl projekt chemické logistiky ChemLog. Cílem projektu je zvýšení spolehlivosti, efektivity a bezpečnosti při přepravě chemických látek. Zahájen byl v listopadu 2008 a skončí v roce 2011. Vznikl z iniciativy sdružení Evropské chemické regiony. Jeho celkový rozpočet činí 2,2 mil. eur, z toho dotace z Evropského regionálního rozvojového fondu představuje 1,7 mil. eur. Projektu se účastní sedm zemí — Německo, Polsko, Česko, Rakousko, Slovensko, Itálie a Maďarsko. Za Českou republiku jsou do řešení projektu ChemLog zapojeny dva subjekty. Ústecký kraj, kde je vysoká koncentrace chemického průmyslu, a Svaz chemického průmyslu ČR. Výstupy projektu poslouží jako doporučení pro řešení nepříznivé logistické situace ve středoevropském regionu.

Velká pozornost byla na semináři věnována dopadům chemické legislativy na český chemický průmysl. Jedním z problémů, který se může projevit na konkurenceschopnosti evropského chemického průmyslu, je realizace evropské chemické legislativy, zejména nařízení REACH. Do listopadu letošního roku musí být registrován první balík chemických látek. To přináší vliv na finance chemických firem, zejména u malých a středních podniků. Podle posledních odhadů se povinnost dotkne až jedné třetiny firem. Pozitivní je fakt, že se jedná o celounijní proces a vzhledem k povinném sdílení dat by nemělo docházet k opakovaným pokusům na zvířatech, což by mělo přinést snížení počtu laboratorních zvířat používaných pro účely testování vlastností látek.

Náklady spojené s nařízením REACH se dotknou řady firem. V chemickém průmyslu v organizacích s 20 a více pracovníky v současné době pracuje cca 106 tisíc lidí.

Reálný dopad nařízení se týká možné ztráty zaměstnání nejen v chemickém průmyslu, ale také v navazujících zpracovatelských sektorech. Společnosti by se mohly ztrátám vyhnout tím, že by vícenáklady na plnění povinností legislativy REACH rozložily do delšího časového období. Zatím však není jasné, zda tento krok evropská legislativa umožňuje.

Důležitou součástí chemického průmyslu je také od loňského roku nový systém NECHELA (NEspotřebované Chemické Látky). Jde o unikátní systém, který zatím neprovozuje žádný okolní stát. Má pomoci především malým a středním firmám zbavit se nespotřebovaných chemických látek, které jim zbyly po změně nebo ukončení výroby.

Stát v posledních letech vynaložil desítky milionů korun na likvidaci nelegálních skladů chemikálií a počet těchto případů výrazně vzrostl zejména v letech 2006 až 2008. Značné výdaje měly v tomto směru i kraje a obce. Situace byla natolik vážná, že se jí zabývala i Bezpečnostní rada státu a vláda koncem roku 2008 uložila vybraným resortům, aby navrhly řešení. MPO v této souvislosti dostalo úkol připravit systém, který umožní omezit nežádoucí nakládání s chemickými látkami a odpady. Výsledkem je elektronická forma obchodování s nepoužitými chemikáliemi, která probíhá v zabezpečeném burzovním prostředí. Na on—line burze NECHELA je možné nabídnout prodej řady chemikálií, organických rozpouštědel, průmyslových odmašťovadel, potravinářské chemie, maziv a aditiv do pohonných hmot, impregnačních laků a tmelů či brusných a lešticích prostředků. Z obchodování jsou naopak vyloučena léčiva, zdravotnické prostředky, krmiva, kosmetické prostředky, jaderné materiály, omamné a psychotropní látky, výbušniny a pohonné hmoty. Pro celkovou přehlednost mají účastníci systému k dispozici informační servis.

Autor článku

Tiskovka