Investujte u nás, vyzvali podnikatelé z Konga na semináři pořádaném hospodářskou komorou

07.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jako země s liberální ekonomikou, která respektuje lidská práva a chrání zahraniční investice, se prezentovala na půdě hospodářské komory Republika Kongo.

„Měli byste k nám jezdit, obchodovat s námi a investovat u nás, protože po skončení občanské války v roce 1997 jsme nyní nejstabilnější zemí střední Afriky,“ prohlásil Chargé d´Affaires konžského velvyslanectví v Německu Henri Dimi. „Máme ropu, dřevo, zlato i diamanty. Navíc je v naší zemi více než 75 % obyvatel gramotných,“ dodal.

Zástupce ředitele Odboru mimoevropských zemí Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky Ing. Jaroslav Zeman zhruba padesátku českých a konžských podnikatelů a představitelů různých institucí informoval, že vzájemný obchod dosáhl loni 3,5 milionu dolarů, což „není mnoho“. Největší potenciál pro český export spatřuje ve strojírenství, „hi-tech“ technologiích pro modernizaci a „ekologizaci“ konžského průmyslu, zemědělských strojích, vybaveních nemocnic. Importovat bychom naopak mohli kromě surovin především řemeslné výrobky. „Osobní kontakty hrají ve vzájemném byznyse nenahraditelnou úlohu,“ zdůraznil Zeman.

Investiční možnosti

Didier Mavouenzela, prezident obchodní komory v Pointe-Noire, což je největší konžský přístav a s 600 tisíci obyvateli druhé nejvýznamnější město po milionové metropoli Brazzaville, připomněl, že v Republice Kongo je osm milionů hektarů orné půdy. Z toho je ale jen 10 procent využíváno. Země těží ročně dva miliony kubíků dřeva a až 15 milionů tun ropy. To je v subsaharské Africe nejvíce po Angole a Nigérii. „Dovážíme nyní od vás hlavně textil a oděvy a vyvážíme především kávu, čaj a ´dřevovýrobky´. Ale to je málo, české firmy u nás chybějí,“ apeloval Didier Mavouenzela. „Evropané si často stěžují, že je u nás hodně Číňanů, ale vy jste jim přenechali místo. Vypisujeme mnoho veřejných tendrů. Zúčastněte se jich. Když to neuděláte vy, udělá to někdo jiný,“ vyzval české podnikatele prezident komory. „Díky nadstandardním obchodním vztahům se Spojenými státy se můžete přes nás dostat i na severoamerický trh,“ dodal.

Republika Kongo oslaví letos 15. srpna 50 let své nezávislosti. Má téměř čtyři miliony obyvatel a rozlohu 342 tisíc kilometrů čtverečních. Úředním jazykem je francouzština, převládajícím náboženstvím křesťanství. Země se také sama označuje jako Kongo (Brazzaville) či Kongo-Brazzaville, aby se jasněji odlišila od doposud politicky nestabilní Demokratické republiky Kongo (hlavní město Kinshasa), která je s asi 66 miliony obyvatel třetí nejlidnatější zemí Afriky.

„Velvyslanectví sice máme jen v Kinshase, ale v Brazzaville připravujeme otevření honorárního konzulátu,“ uvedla v této souvislosti ředitelka Odboru subsaharské Afriky Ing. Blanka Fajkusová. „Dříve u nás byla na vysokých školách spousta studentů z Konga. Pro tuto zemi také hodně znamená, že jsme v Evropské unii,“ vyzdvihla potenciální výhody vzájemné spolupráce obou států.

Republika Kongo je členem Hospodářského společenství středoafrických států ECCAS (francouzsky CEEAC) a Středoafrické hospodářské a měnové unie (CEMAC). Měnou je CFA frank. Dále Kongo (Brazzaville) přistoupilo ke sdružení OHADA, jeho členské země (15 afrických států) spolu harmonizují právo a pravidla pro podnikání.

Autor článku

Firemni aktualita