Trhy zakončily šestý úspěšný týden v řadě

12.04.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropské trhy dnes ráno mají tendenci posilovat poté, co ministři financí Eurozóny schválili pohotovostní plán pomoci Řecku.

Podle komentáře Michala Doležala ze společnosti Commerzbank Evropské akcie zakončily páteční seanci pozitivně. Jednak doháněly korekci z předchozího dne a zároveň se držely naděje, že Evropská unie dosáhne dohody o podmínkách záchranné půjčky pro Řecko. Sektorově trhům dominovaly především banky a energetické tituly spolu s těžaři.

Většinu americké burzovní seance trávil širší trh s mírnými přírůstky. Většímu vzestupu zřejmě bránily pocity investorů, že trh je krátkodobě překoupen. Navíc byly stále ve vzduchu nejasnosti spojené s finanční stabilitou Řecka. Index Dow Jones si během obchodování pohrál s hranicí 11000 bodů , kterou na okamžik dokonce prolomil. Uzavřel však pár bodů pod touto bedlivě sledovanou metou. Dařilo se především akciím ropné společnosti Chevron, což dopomohlo vzdorovat proti poklesu cen ropy a celý energetický sektor nakonec přidal přes 1%. Mezi blue chips trochu zaváhaly akcie Alcoa v reakci na snížení doporučení od analytiků JPMorgan. Index S&P 500, reprezentující široký americký burzovní trh, prodloužil úspěšné tažení a uzavřel v plusu již šestý týden v řadě, tentokrát s přírůstkem 1,4%.

Tento týden bude bohatý na makroekonomická data. Pozornost investorů se rozhodně bude ubírat k středečním číslům o inflaci a maloobchodních tržbách. Navíc se rozjíždí korporátní výsledková sezóna, kterou dnes po zavření zámořských trhů odstartuje právě Alcoa.

Evropské trhy dnes ráno mají tendenci posilovat poté, co ministři financí Eurozóny schválili pohotovostní plán pomoci Řecku ve výši 30 mld euro. Euro proti dolaru skokově posílilo.

Autor článku

Firemni aktualita