Daně a právo v praxi č. 2/2006

07.02.2006 | , ASPI
FIRMY


Zákonné rezervy v roce 2006 je tématem měsíce února časopisu Daně a právo v praxi. Zákon o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů byl v roce 2005 dvakrát novelizován – první novela doplnila problematiku zákonných rezerv pouze drobně, druhá novela však přinesla značná omezení tvorby těchto rezerv nájemci, a to s účinností od 1. 1. 2006.

Příspěvek proto přibližuje nejen zmíněné změny, ale objasňuje i platné postupy tvorby, čerpání a rušení zákonných rezerv. Rubrika Daň z příjmů je tentokrát z větší části zaměřena na vyplňování daňových přiznání, a to jak fyzických, tak i právnických osob. Vzhledem k aktuálnosti tématu společného zdanění manželů je v příkladech přiznání k dani z příjmů fyzických osob použit právě výpočet daně ze společného základu daně manželů.

Příspěvek týkající se přiznání k dani z příjmů právnických osob nejdříve v úvodu shrnuje informace důležité pro podání přiznání za rok 2005 a poté popisuje postup při zpracování přiznání na konkrétním vzorovém příkladu.
Součástí obou příspěvků jsou vyplněné vzory tiskopisů přiznání.

Další příspěvek z oblasti daně z příjmů se věnuje problematice odpisů. Článek Aktuálně k daňovému odpisování hmotného a nehmotného majetku se podrobně zabývá změnami v oblasti odpisování pro zdaňovací období 2005, ale i změnami od 1. 1. 2006. Příspěvek je doplněn několika konkrétními příklady.

Problematikou odpisování se zabývá také příspěvek PhDr. Milana Skály a Ing. Jiřího Nesrovnala K 6. odpisové skupině zákona o daních z příjmů, který upozorňuje na mnohé výkladové problémy v souvislosti se zavedením 6. odpisové skupiny do zákona o daních z příjmů. Jde o návrhy, které autoři předložili k projednání na jednání mezi Ministerstvem financí a Komorou daňových poradců ČR. Návrhy jsou doplněny stanoviskem Ministerstva financí a také vyjádřením autorů k těmto stanoviskům.

Únorové číslo časopisu obsahuje dále v rubrice Investiční pobídky příspěvek Podpora v oblasti strategických služeb a technologických center, který seznamuje s tzv. Rámcovým programem pro podporu technologických center a center strategických služeb, jež schválila vláda České republiky za účelem podpory projektů v oblasti strategických služeb a podpory průmyslových inovací. Jedná se zejména o podporu inovačních aktivit společností, které se zabývají pravidelnými změnami produktů, produktových řad, výrobních procesů a technologií, a to zejména v oblastech kancelářských a výpočetních strojů, elektroniky a mikroelektroniky, telekomunikací, motorových vozidel aj.; dále jde o podporu provozování center sdílených služeb, center zákaznické podpory, center pro vývoj nového software a nových softwarových řešení, expertních a řešitelských center, high-tech opravárenských center apod.

 
TÉMA MĚSÍCE
Zákonné rezervy v roce 2006
Ing. Martin Děrgel (2)

NAŠE PORADNA (9)

DAŇ Z PŘÍJMŮ
Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2005 – společné zdanění manželů
Ing. Pavel Běhounek (13)

Přiznání k dani z příjmů právnických osob za rok 2005
Ing. Martin Špád (33)

Aktuálně k daňovému odpisování hmotného a nehmotného majetku
Ing. Pavel Běhounek (44)

K 6. odpisové skupině zákona o daních z příjmů
PhDr. Milan Skála
Ing. Jiří Nesrovnal
(50)

DAŇOVÁ PRAXE
Dokladová teorie při praktickém využití v daních a účetnictví – 6. část
Ing. Ivo Šulc (55)

INVESTIČNÍ POBÍDKY
Podpora v oblasti strategických služeb a technologických center
Jan Linhart
Barbora Lamichová
(59)

AKTUALITY
Informace k uplatnění sazeb DPH u sportovních činností (49)
Vztahuje se zákon o registračních pokladnách na internetový prodej? (58)
Novinky v legislativě (63)
Daňový kalendář (64)

OSTATNÍ
Knihy (8)
Komora daňových poradců ČR informuje (32)

 
Objednejte si ukázkové číslo vybraného časopisu zdarma!

Autor článku

Daniela Tomanová, časopis Daně a právo v praxi  

Články ze sekce: FIRMY