Rekuperace v průmyslových objektech = nižší náklady náklady na teplo a zátěž pro životní prostředí

30.12.2015 | , Seocentrum
FIRMY


Rekuperace tepla je jedním z „es“ v rukávu rozvinutých zemí na cestě k získání konkurenceschopnosti v průmyslu. Například v USA se objevují smělé plány hovořící o tom, že rekuperací by mohlo být vytvářeno až 9 % energie pro průmyslové objekty. Nižší náklady na teplo by pro podniky znamenaly vítané snížení nákladů, které se následně může příznivě projevit v ceně zboží a větší poptávce po něm.

Potenciál rekuperace tepla je však výrazně vyšší, než současné plány politické reprezentace, na Světovém ekonomickém fóru v Davosu letos zaznělo dokonce i to, že k rekuperaci by v USA mohlo být využito 20 % - 50 % odpadního tepla. Naplnění těchto plánů by znamenalo nejen skokové zlepšení konkurenceschopnosti, ale i výrazné snížení zátěže pro životní prostředí (je předpoklad, že rekuperace by nahrazovala méně efektivní a životní prostředí více znečišťující zdroje tepla).

USA hospodaří s energiemi zhruba stejně jako Česká republika

USA jsou přitom v zhruba stejné výchozí situaci, jako Česká republika. V žebříčku Global Energy Architecture Performance Index se největší ekonomika světa nachází s hodnocením 0,66 (na stupnici 0 – 1) těsně za Českou republikou, která si drží hodnocení 0,67. Pouze o setinu bodu lépe si pak USA vedou v dílčím hodnocení zajištění zdrojů a dostupnosti energie.

Kdy můžete rekuperaci využít Vy?

Stejně jako v USA a dalších rozvinutých zemích, i v České republice platí, že rekuperace představuje jeden z nejefektivnějších a životnímu prostředí „prospěšných“ způsobů snižování výrobních nákladů a zvýšení konkurenceschopnosti v tuzemsku i na zahraničních trzích.

Zpětné využití odpadního tepla je přitom možné v širokém spektru podniků, např. v:

  • v průmyslových podnicích, kde je zpětně získáváno teplo z:
    • chlazení vstřikovacích lisů
    • odpadního vzduchu svářecích strojů
  • ve všech typech budov, kde dochází větráním k vypouštění teplého vzduchu
  • v kancelářských budovách, kde je zpětně získáváno teplo z chlazení serverů

V případě, že pro rekuperaci tepla využijete tepelná čerpadla, můžete zpětně získat vodu o teplotě 68 °C – 90 °C. Odpadové teplo na vstupu pak může činit až 30 °C v případě vody a 42 °C v případě vzduchu (pozn. platí pro systém rekuperace instalovaný společností GT ENERGY, s.r.o.)

Návratnost investic do systému rekuperace činí v některých případech řádově měsíce. Samozřejmě záleží na množství „recyklovaného“ tepla a komplexnosti systému rekuperace.

Autor článku

reklama  

Články ze sekce: FIRMY