Produkce všech českých pivovarů nepřetržitě rostla od roku 2001 do roku 2007, kdy dosáhla rekordních 19,9 milionů hektolitrů, v roce 2008 klesla o půl procenta. V roce 2009 ale výstav poklesl o šest procent a předloni dokonce o osm. Důvodem byly dopady ekonomické krize, kvůli které mnozí konzumenti piva začali šetřit a způsobila i úbytek turistů v Česku, a zvýšení spotřební daně o třetinu od Nového roku 2010.
„Je to málo, ale je to první dobrá vlaštovka. Za pozitivní lze považovat, že pivovary výrazně inovují svou nabídku piv, přicházejí s novými obaly a v neposlední řadě se postupně navrací dynamika exportu českého piva směrem k zahraničnímu zákazníkovi,“ uvedl předseda svazu František Šámal.
I nadále pokračuje letitý trend poklesu spotřeby čepovaného piva v hospodách a restauracích na úkor baleného z obchodu. Podíl lahvového piva překonal podíl čepovaného v roce 2010. Loni dosáhl podíl čepovaného (sudového) piva 43,3 procenta, podíl lahvového byl o procentní bod vyšší.
Zpráva byla převzata z E15.cz