Podle Hajdy by byla po vínu vysazeném na nových plochách poptávka. Každý Čech dnes spotřebuje v průměru 20 litrů vína za rok. Domácí produkce kryje poptávku asi ze 40 procent, dodal.
Na výsadbu nových vinic nedostanou vinaři žádnou dotaci. S dotací se nové vinohrady vysazovaly v minulosti. Podle Hajdy přesto existují podnikatelé, kterým by se rozšíření vinohradu vyplatilo. O vinařství mluvil jako o jediném prosperujícím zemědělském segmentu. Navíc je obor podle něj mnohdy jediným, který poskytuje lidem ve vesnicích ve vinařských oblastech práci. Nezaměstnanost je tam prý přitom vysoká. "Na Břeclavsku je 40 zájemců o jedno pracovní místo," dodal.
Česká a moravská vína si podle něj získávají čím dál víc příznivců, a to i v zahraničí. Tuzemští podnikatelé však podle něj mohou zahraničním vinařům konkurovat hlavně v bílých vínech, která mají pro místní oblast typickou kyselinku.
Zpráva převzata z ČTK.



Test Volkswagen Caravelle Long 2.0 TDI 4Motion: Mikrobus do nepohody
Malý náklaďáček mnoha jmen: Škoda/Aero/Praga (A) 150 byla nedoceněným československým dříčem
Řidička uvízla na železničním přejezdu, rychlík ji minul jen o kousek
Brzdná dráha delší až o deset metrů. Hlavně levné pneumatiky z východní Asie jsou pro řidiče rizikové
Test Renault Symbioz: S novým hybridem jezdí svižně a se spotřebou legendárního té-dé-íčka
