Podle Miroslava Tomana je rozdílná kvalita stejných potravin v různých zemích patrná již při pouhém pohledu na jejich složení. "Stačí si přečíst obaly," poznamenal. Týká se to zejména některých značkových potravin, které Češi či další obyvatelé nových členských zemí chtějí, ale zároveň za ně nehodlají platit tolik jako lidé na západě Evropy.
Bulharsko, kam se údajně dodává zboží nejhorší kvality, již kvůli tomu podalo stížnost u Evropské unie. Potravinářské koncerny se hájí tím, že své výrobky pouze přizpůsobují chuti místních obyvatel, která se prý zem od země liší.
Ostrý tuzemský konkurenční boj mezi řetězci, které stále více tlačí výrobce k co nejnižším cenám jejich produktů, je podle Tomana na úkor kvality potravin. "Nelze vyrobit kvalitní potravinu, pokud to není ze surovin za odpovídající ceny," uvedl. Potraviny vyrobené za použití levnějších surovin jsou zdraví nezávadné, ale kvalitativně i chuťově horší, než ty ze surovin kvalitnějších a dražších.
Zpráva převzata z ČTK.