Průmyslová výroba zpomalila růst

09.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Průmyslová výroba v březnu meziročně zpomalila růst na 9,5 procenta po únorovém růstu o 13 procent. Meziměsíčně byla produkce po očištění od sezonních vlivů nižší o 0,9 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 9,7 procenta.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle statistiků nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, meziročně se zvýšila o 21,5 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků vzrostla o 17,1 procenta a výroba strojů a zařízení byla vyšší o 16,4 procenta.

Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o pět procent. Výroba potravinářských výrobků klesla o 4,5 procenta a výroba koksu a rafinovaných ropných produktů byla v březnu meziročně nižší o 15,8 procenta.

Březnová data o českém průmyslu po silných růstech z předchozích dvou měsíců zklamala, uvedl Jiří Škop z Komerční banky. Poukázal na meziměsíční pokles průmyslové výroby a růst hodnoty nových zakázek "pouze jednociferným tempem". "Zlepšení situace v průmyslovém sektoru v posledních měsících se celkově promítá pozitivně do trhu práce, když průmysl vytváří nová pracovní místa," podotkl.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 10,7 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků stouply v běžných cenách o 19,5 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách meziročně vzrostly o tři procenta.

Nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 18,9 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 4,6 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba strojů a zařízení a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství. Nové zakázky naopak klesly v odvětvích výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v březnu meziročně zvýšil o 4,2 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v březnu meziročně vzrostla o 4,5 procenta na průměrných 25.990 Kč.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita