Inflace na Slovensku podle EU v březnu zrychlila na 3,8 procenta

15.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tempo meziroční míry inflace na Slovensku měřené podle pravidel Evropské unie v březnu zrychlilo čtvrtý měsíc po sobě, a to na 3,8 procenta. V únoru inflace dosáhla 3,5 procenta. Informoval o tom dnes slovenský Statistický úřad. Nejrychlejší růst cen zboží a služeb za poslední více než dva roky ukázala už dříve zveřejněná čísla sestavená podle národní metodiky.

Harmonizovanou inflaci ve třetím měsíci roku táhly tradičně potraviny a nealkoholické nápoje, jež meziročně zdražily o 6,9 procenta v porovnání s únorovým přírůstkem o 6,5 procenta. Ceny v kategorii bydlení a energie stouply o 6,2 procenta. Levnější než před rokem byly oděvy a obuv, jakož i nábytek a zboží pro vybavení domácností.

Inflace vypočítaná podle metodiky EU, která slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie, na Slovensku vyskočila začátkem roku. Přispělo k tomu zdražení energií pro domácnosti a vládní opatření na ozdravení ekonomiky zahrnující také zvýšení některých daní. Ministerstvo financí předpokládá, že harmonizovaná inflace v průměru za celý rok dosáhne 3,4 procenta.

Autor článku

Firemni aktualita