Třetina prostředků státu na IT je plýtváním

13.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Stát vynakládá 30 až 35 procent výdajů na informační technologie zcela zbytečně. Státní úředníci nejčastěji nakupují nepotřebné služby nebo nevhodné produkty. Vyplývá to z průzkumu znaleckého ústavu Apogeo Esteem.

"Důvodem vůbec nemusí být korupce, nýbrž alibismus úředníků a jejich snaha být za každou cenu krytý. Poptávané řešení proto raději předimenzují nebo z neznalosti zvolí nevhodnou strategii. Důsledkem jsou předražené projekty, které mnohdy ani neplní svou očekávanou funkci či jsou v době dokončení již zastaralé," uvedl soudní znalec z Apogeo Esteem Ivan Janoušek.

Ve zhruba čtvrtině případů může za neefektivní využití prostředků na IT nedostatečná analýza projektů, v pětině pak chybné zadání, které poptává neadekvátní řešení.

Další "černou dírou" na peníze jsou špatně sepsané smlouvy, které dávají prostor různým dodatkům prodražujícím celý projekt. Opět nemusí jít o korupci, ale spíše o chybně koncipované smlouvy. Ty totiž sepisují většinou právníci, kteří nejsou odborníci na IT.

Společnost Apogeo Esteem je součástí poradenské skupiny Apogeo Group. Znalecký ústav disponuje jedním z nejširších rozsahů znaleckých oprávnění v České republice pro obor ekonomika, jež uděluje ministerstvo spravedlnosti.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita