Odhad růstu globální ekonomiky na 4,4 %

12.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Růst globální ekonomiky v letošním roce patrně zpomalí na 4,4 procenta, zatímco loni světová ekonomika vykázala růst o pět procent. Ve svém novém výhledu to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond. Kvůli dopadům nedávného zemětřesení letos poroste pomaleji Japonsko, kde fond snížil odhad růstu z dosavadních 1,6 na 1,4 procenta. Japonsko si ale hůř povede jen přechodně, už na příští rok počítá měnový fond s vyšším růstem, než uváděl dosud.

Eurozóně MMF letos předpovídá růst o 1,6 procenta, což je o desetinu procentního bodu více, než s jakým růstem počítal fond v dosavadní prognóze. MMF odhad zvýšil navzdory tomu, že počítá s poklesem řecké a portugalské ekonomiky. Růst v příštím roce v eurozóně podle MMF zrychlí na 1,8 procenta, což je také o desetinu procentního bodu vyšší růst, než jaký fond očekával v předchozí prognóze.

"Obavy z dvojité recese, které my jsme ovšem nesdíleli, se nenaplnily," poznamenal fond ve zprávě s názvem World Economic Outlook. Hlavní obavy se týkaly cyklu obnovy zásob ve vyspělých zemích, kdy část analytiků tvrdila, že obnova zásob spolu s vládními stimulačními programy zajistí jen dočasné oživení, po němž svět upadne do nové recese.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita