Za silným poklesem nezaměstnanosti stojí i průmysl

08.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Za březnový pokles nezaměstnanosti Česká republika vděčí nástupu sezonních prací v zemědělství a stavebnictví a lepšící se kondici českého průmyslu. Vyplývá to z reakcí analytiků na dnes zveřejněné údaje ministerstva práce a sociálních věcí. Březnové snížení podílu lidí bez práce na 9,2 procenta ekonomy příjemně překvapilo. Očekávali sice pokles počtu nezaměstnaných, ale mnohem menší. Úbytek lidí bez práce analytici předpokládají i v dalších měsících.

Míra nezaměstnanosti v březnu klesla na 9,2 procenta z únorových 9,6 procenta. Počet nezaměstnaných registrovaných na úřadech práce se snížil na 547.762 z únorových 566.896. "To je velké překvapení, trhy čekaly pokles na 9,4 procenta," uvedl Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Březnový pokles míry nezaměstnanosti byl dvojnásobný než před rokem. Snížení o 0,4 procentního bodu je přitom pro březen netypické. "Toto období totiž bývá z pohledu míry nezaměstnanosti napnuté, protože chladné počasí znemožňuje řadu venkovních prací," uvedl Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. A letos se podle něj k těmto tradičním faktorům přidávají ještě úspory ve veřejném sektoru. Stagnace míry nezaměstnanosti na únorových úrovních by byla pochopitelnější, a proto jsou finanční trhy zaskočené, dodal Pikora.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita