Inteligentní etikety a ochrana soukromých údajů

07.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská komise ve středu 6. dubna podepsala dobrovolnou dohodu se zástupci průmyslu, občanské společnosti, Evropskou agenturou pro bezpečnost sítí a informací ENISA a evropskými kontrolními orgány v oblasti ochrany soukromých údajů.

Tato dohoda stanovuje pokyny pro evropské společnosti, které řeší problematiku ochrany soukromých údajů v souvislosti s takzvanými inteligentními etiketami. Jedná se o etikety, které jsou identifikovány na základě radiové frekvence.

Tyto etikety v posledních letech zažívají velký nárůst na území EU a v roce 2011 by měl jejich počet dosáhnout jedné miliardy. Etikety se používají například na autobusových čipových kartách nebo u karet při placení dálničního mýtného.

V důsledku zvýšeného používání se zvyšují i obavy z ochrany soukromí, zdraví a osobních údajů jejich uživatelů. Komise si od podepsání dohody slibuje především komplexní posouzení rizik od společností, které se zabývají výrobou a prodejem těchto etiket.

Rovněž tak doufá k zabránění zneužití osobních údajů spotřebitelů, kteří by mohli díky těmto inteligentním etiketám být nechtěně sledováni. 

Více se dočtete na http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm.

Zpráva převzata z CEBRE.


Autor článku

Firemni aktualita