Poslanci TOP 09 chtějí zachovat daňové zvýhodnění hypoték

06.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Někteří poslanci TOP 09 chtějí ponechat daňové zvýhodnění úvěrů na bydlení. Požádali proto ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby zvýhodnění hypoték a úvěrů ze stavebního spoření v rámci daňové reformy zůstalo zachováno v omezené výši. Poslanci o tom informovali na dnešní tiskové konferenci. Ministr Kalousek podle poslanců přijal návrh jako opodstatněný a bude se jím zabývat.

Ministerstvo financí chce daňové zvýhodnění úvěrů na bydlení v rámci reformy postupně zrušit. Odpočet by se měl snížit na 150.000 korun ročně ze současných 300.000 korun. Pro nové smlouvy uzavřené od roku 2012 by pak nebyl odpočet vůbec možný.

"V době, kdy dojde ke zvýšení DPH u stavby bytů a bude kráceno stavební spoření, by se rodiny s dětmi měly podporovat," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Dodal, že je samozřejmě možná diskuse o výši zvýhodnění. "Většina domácností využívá ve výši 40.000 až 50.000 korun. My jsme navrhli zachování výhody s tím, že limit by byl omezen roční částkou 80.000 korun," dodal.

S iniciativou pro zachování výjimky u úvěrů na bydlení přišla vedle Gazdíka poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Návrh prý podpořili i další poslanci. Daňové zvýhodnění hypoték chtějí ponechat například i koaliční Věci veřejné.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita