Reforma penzijních fondů: Poplatky za spoření podle výše úspor

04.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Za spoření v penzijních společnostech, které vzniknou v rámci penzijní reformy, by měli lidé platit buď kombinaci jednorázového poplatku z vložených peněz a ročního poplatku z úspor nebo pouze roční poplatek z naspořené částky. Vyplývá to z odpovědí penzijních fondů na dotaz ČTK, která z variant poplatků navržených ministerstvem financí by podle nich z hlediska spořících lidí byla nejzajímavější.

Forma poplatků a jejich výše přitom podle analytiků bude patřit mezi ty klíčové oblasti, které rozhodnou o výnosech spoření,a tedy i o úspěchu penzijní reformy. MF zveřejnilo hned čtyři jejich varianty. Na základě veřejné diskuse má být vybrána ta konečná.

Podle první varianty by lidé platili pravidelný roční poplatek z objemu spravovaných aktiv, tedy toho, co si uspoří. Ve druhé variantě se počítá s jednorázovým poplatkem z vložených peněz a pravidelným ročním poplatkem z objemu aktiv. Třetí a čtvrtá varianta kombinují poplatek z výnosů a poplatek z objemu naspořených peněz. Liší se od sebe poměrem jednotlivých sazeb.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita