Potravinářská komora: Chceme zvýšit ceny potravin o 8 až 10 %

29.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pro výrobce potravin by bylo v současnosti optimální zvýšení cen potravin o osm až deset procent, uvedl na Žofínském fóru prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Ceny potravinářských komodit v posledních měsících vzrostly o desítky procent, zvyšuje se také cena dalších vstupů. Zdražování potravin v tuzemsku podle Tomana brzdí svým tlakem na nízké ceny obchodní řetězce.

"Obchodníci by pak toto zvýšení cen měli akceptovat a je spotřeba, aby si spotřebitelé zvykli, že potraviny nemohou stále fungovat jako sociální polštář, tedy že jejich ceny budou za každou cenu nízké, a to tak, že na úkor výrobců a zemědělců," uvedl Miroslav Toman. Kromě ceny komodit potravinářům stále rostou ceny energie, pohonných hmot či lidské práce.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka řekl, že obchodníci podobné cenové požadavky od výrobců potravin očekávali. "My je samozřejmě respektujeme, protože ceny potravin rostou na celém světě," uvedl Juračka. Ziskovost podle něj nyní potřebují zvýšit nejen zemědělci a výrobci potravin, ale také maloobchodníci, protože polovina z nich je ve ztrátě. "U potravin je naše ziskovat do jednoho procenta, což při rostoucích nákladech na energie a dopravu nelze udržet," podotkl Juračka. Obchodníci tak podle něj nemohou očekávaný nárůst cen potravin tlumit na úkor svých marží.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita