Nejvíce stát loni vybral na DPH

21.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká daňová správa zaznamenala loni ve srovnání s rokem 2009 lepší výběr u většiny daní. Celkově na daních finanční úřady loni vybraly přes 548 miliard korun, meziročně o 25 miliard více. Nejvíce, téměř 270 miliard korun, stát vybral na dani z přidané hodnoty (DPH). Vyplývá to z dat České daňové správy na internetu. U řady daní se jejich inkaso nedostalo ještě na úroveň před krizí.

Údaje ovšem neobsahují inkaso ze spotřebních daní. Podle údajů MF o loňském státním rozpočtu stát loni na spotřebních daních vybral 131 miliard korun.

Navíc loni stouply sazby DPH o jeden procentní bod na deset a 20 procent. Snížená sazba DPH by od příštího roku měla podle plánů vlády stoupnout z deseti na 14 procent a následující rok by se sazby DPH měly sjednotit na 17,5 procenta.

Loni poklesl výběr u daně dědické, darovací a z převodu nemovitosti. Ani u řady dalších daní se ovšem jejich výběr nedostal na předkrizové úrovně. Například inkaso daně z příjmu fyzických osob - podnikatelů činilo i přes loňský nárůst necelých osm miliard korun, tedy nejméně od roku 1993, kdy stát na této dani vybral 3,5 miliardy korun. Inkaso daně z příjmu právnických osob činilo necelých 115 miliard korun, zatímco například za rok 2008 to bylo rekordních 174 miliard korun.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita