Daňová reforma: Zaměstnanci a pojistné

18.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dojde ke zvýšení odvodů zaměstnanců na zdravotním pojištění o dva procentní body - zaměstnanci by podle daňové reformy měli odvádět státu více na pojistném na zdravotním pojištění. Dnes odvádí 4,5 % z hrubé mzdy, nově by to mělo činit 6,5 %. Navíc dojde ke snížení stropu na 48násobek průměrné mzdy u sociálního pojištění, u zdravotního pojištění strop zůstává na 72násobku průměrné mzdy.

Zaměstnavatelům se odvody naopak sníží ze současných 34 % (25 % na sociální pojištění, 9 % na zdravotní pojištění) na 32,5 %. Sazba 32,5 % bude jednotná, tedy nebude se dále odlišovat zdravotní a sociální pojištění placené zaměstnavatelem za zaměstnance. Tato částka se nazve daň z úhrnu mezd.

Snížení odvodů zaměstnavatele ale bude vykompenzováno snížením vyměřovacích základů, tedy zaměstnavatelé budou za své zaměstnance odvádět vyšší pojistné. Maximální vyměřovací základ pro odvody zaměstnavatele bude nově 48násobek průměrné mzdy.

Po překročení stropu bude sleva na poplatníka nulová - jakmile zaměstnanec překročí strop a přestane odvádět státu pojistné, už nebude moci uplatnit slevu na poplatníka, která je dnes ve výši 1 970 Kč / měsíc. Do značné míry tak dochází k daňové progresi, kterou nedávno zamítla Poslanecká sněmovna jako návrh ČSSD.

Autor článku

Firemni aktualita