Daňová reforma: OSVČ a pojistné

18.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dnes byla zveřejněna daňová reforma na rok 2013. U osob samostatně výdělečně činných dochází k docela velkým změnám. OSVČ budou pojistné odvádět ze 100 % vyměřovacího základu (dnes je to 50 %) a to ve stejné výši jako zaměstnanci (tedy se sazbou 6,5 % na oba typy pojištění). Přičemž 6,5 % na sociální pojištění bude minimum, OSVČ si může tuto sazbu zvýšit, a zároveň si tak zvýšit následně vyplácené dávky včetně starobního důchodu. OSVČ zároveň nebudou sami za sebe odvádět 32,5 % jako zaměstnavatelé za své zaměstnance.

Sazba daně z příjmu bude na úrovni 19 %.

Další podstatnou změnou je také zrušení některých daňových výjimek a výhod, jako je například zvýhodnění stravenek a možnost odpočtu úroků z hypotéčního úvěru a úvěrů ze stavebního spoření. Všechny tyto výhody by měl nahradit tzv. zaměstnanecký paušál v roční výši 3 000 Kč. Tuto položku by si tedy mohli odečíst všichni jako slevu na dani. Zastánci zrušení těchto výhod argumentují právě tím, že jsou znevýhodněny určité skupiny (například ti, co si pořídili bydlení za vlastní prostředky).

Další změnou, se kterou je spojená reforma přímých daní a odvodů, je zvýšení daňového zvýhodnění. Dnes si může každý, kdo vyživuje dítě, odečíst od zálohy na dani slevu na dítě ve výši 967 Kč / měsíc (pro děti s ZTP/P 11 604 Kč). Nově to bude o 150 Kč více, tedy 1 117 Kč (pro děti s ZTP/P 11 754 Kč). A to se ještě nedávno mluvilo v souvislosti s úsporami naopak o snižování této slevy.

Dále dojde ke změně daňového bonusu, který je nyní možné uplatnit, pokud jeho výše činí alespoň 100 Kč, maximálně však do částky 52 200 Kč. Nově se bude moci uplatnit až do výše 59 500 Kč.

Pokud jde o úroky z hypotéky a úvěru ze stavební spoření, u současných smluv dojde ke snížení maximálních odvodů od základů daně v rámci ročního zúčtování z výše 300 tis. na 150 tis. Kč, u smluv uzavřených po roce 2012 bude tato možnost úplně zrušena.

Stát chce podpořit veřejně prospěšné činnosti tím, že zvýší maximální částku darů, kterou je možné započíst do daňového přiznání, na 15 % ze základu daně u fyzických osob.

Autor článku

Firemni aktualita