Ministr financí Kalousek představí reformu daní z příjmu

18.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes představí chystané změny u daně z příjmů fyzických a právnických osob. Dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) uvedla, že ministerstvo navrhuje změnu daně z příjmu na 19 procent. Danit se podle návrhu bude hrubá mzda, současná superhrubá mzda skončí.

Zaměstnanci by měli nově platit vyšší zdravotní pojištění - 6,5 procenta, ministerstvo také plánuje zavedení tzv. zaměstnaneckého paušálu, tedy slevy na dani ve výši 3000 korun. Výrazně by se snížila podpora hypoték, informuje MfD.

Podle návrhu by si zaměstnanci s nižšími a středními příjmy polepšili, protože by odvedli méně na daních. Zaměstnanci s příjmy ve výši 120.000 až 180.000 korun budou podle MfD brát více, neboť se jim sníží strop na sociální pojistné. Toto přilepšení však u příjmu nad 180.000 korun vymaže vyšší daň.

"Celkově nechceme daně zvyšovat, ale nemůžeme si dovolit ani je výrazně snížit," uvedl už dříve Kalousek. Cíle daňové reformy jsou podle něj jednoznačné, a to systém zjednodušit, zprůhlednit a zajistit rovné podmínky pro všechny. Daňová reforma by měla platit od roku 2013. MF přitom v rámci reformy chystá například zrušení valné většiny daňových výjimek, zdanění loterijních firem a zavedení loterijní daně.

V současné době činí sazba daně z příjmu u právnických osob v Česku 19 procent, fyzické osoby platí rovnou daň ve výši 15 procent z tzv. superhrubé mzdy.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita