Týdenní komentář: Bude po zemětřesení v Japonsku následovat zemetřesení v českém daňovém systému?

18.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Daňová reforma se dostane poprvé oficiálně na veřejnost. Překonají zprávy o změnách v daňové oblasti zprávy o katastrofě v Japonsku?


Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Lednové maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 6,8 %
Maloobchodní tržby bez sezonního očištění v lednu meziročně vzrostly o 6,8 procenta po prosincovém poklesu o 0,2 procenta. Výsledek byl ovlivněn zejména prodejem motorových vozidel a nepotravinářského zboží. Částečně se projevil také o jeden den vyšší počet pracovních dní.


2. Zvýší se daňová sleva na dítě o 150 korun
Koaliční strany se dohodly na zvýšení daňové slevy na dítě v příštím roce o 150 korun měsíčně, aby stát pokryl rodinám náklady způsobené růstem daně z přidané hodnoty v souvislosti s důchodovou reformou.


3. ČR nemá v plánu odstavit jaderné elektrárny
Česko se nechystá odstavovat jaderné elektrárny. V souvislosti s událostmi v Japonsku a rozhodnutím Německa pozastavit provoz sedmi nejstarších reaktorů a přezkoumat jejich bezpečnost to uvedl premiér Petr Nečas (ODS).


4. Výhody u penzijního připojištění prý zůstanou zachovány
Současným účastníkům penzijního připojištění zůstanou výhody a garance zachovány i po provedení penzijní reformy. Vyplývá to z jednání mezi ministerstvem financí a Asociací penzijních fondů. Na tiskové konferenci to řekl předseda představenstva a výkonný ředitel Penzijního fondu Komerční banky Pavel Jirák.


5. Zaměstnanost v Evropě se na konci roku zvýšila
Počet zaměstnaných se v eurozóně i v celé EU ve čtvrtém čtvrtletí loňska mezikvartálně zvýšil shodně o 0,1 procenta. Informoval o tom Evropský statistický úřad (Eurostat). V předchozím čtvrtletí v unijních státech platících eurem míra zaměstnanosti proti předchozímu čtvrtletí stagnovala, zatímco v EU narostla o 0,1 procenta.



Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Odstávka výroby ve všech japonských závodech Toyoty
Japonská automobilka Toyota pozastaví kvůli následkům zemětřesení výrobu ve všech 12 japonských závodech nejméně do středy. Podnik dnes uvedl, že mu přestávka sníží produkci o 40.000 vozidel.


2. Zemětřesení v Japonsku přijde nejméně na 180 miliard USD
Náklady na obnovu a rekonstrukci Japonska po rozsáhlém zemětřesení dosáhnou minimálně 180 miliard dolarů (3,1 bilionu Kč). To odpovídá zhruba třem procentům ročního výkonu japonské ekonomiky. Uvedla to agentura Reuters ve své analytické zprávě.


3. Situace v Japonsku ovlivní i investice v ČR
Situace v Japonsku poničeném rozsáhlým zemětřesením zřejmě dočasně utlumí případné japonské investice do České republiky, řekl dnes na dotaz ČTK generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. Při obnově Japonska by naopak mohly vzniknout obchodní příležitosti pro české firmy, dodal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. .


4. Rating Portugalska jde o dva stupně dolů
Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes snížila hlavní rating Portugalska o dva stupně na známku A3. Výhled je přitom negativní, což znamená, že agentura by mohla k dalšímu snížení ještě sáhnout. Portugalsko se podle Moody's potýká s vysokými náklady na obsluhu dluhu a má problémy také s plněním stanovených fiskálních cílů.


5. Průmyslová výroba v USA nepatrně klesla
Průmyslová výroba ve Spojených státech se v únoru nečekaně snížila o 0,1 procenta, hlavně kvůli poklesu produkce podniků veřejných služeb při nadprůměrných zimních teplotách, uvedl Federální rezervní systém (Fed).


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík