Japonská ekonomika se zřejmě propadne do recese

17.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Japonská ekonomika se v důsledku zemětřesení, cunami a jaderné krize namísto původně očekávaného oživení propadne do krátké recese, řekli dnes analytici agentuře Reuters. Katastrofa měla za následek velké škody, vymazala biliony jenů z hodnoty japonských akcií i hmotného majetku a ochromila průmysl. Navíc vedla k prudkému růstu kurzu jenu, který podkope japonský vývoz, klíčový sektor třetí největší ekonomiky světa.

"Japonsko spadne do dočasné recese," řekl hlavní ekonom pro Japonsko u Crédit Agricole Susumu Kato. Podle něj hrubý domácí produkt klesne v tomto i dalším čtvrtletí, což už budou tři čtvrtletí po sobě. V posledním čtvrtletí loňského roku ekonomika v celoročním přepočtu klesla o 1,3 procenta a mezičtvrtletně ztratila 0,3 procenta.

Kato pro první čtvrtletí čeká mezičtvrtletní pokles reálného HDP o 0,4 procenta a ve druhém čtvrtletí zrychlení propadu na 1,2 procenta. Poté by sice měly ekonomikou už plně proudit zvýšené výdaje na obnovu, podle ekonomů by však Japonsko nemuselo za celý fiskální rok do konce března 2012 vykázat růst.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita