Výhody u penzijního připojištění prý zůstanou zachovány

17.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Současným účastníkům penzijního připojištění zůstanou výhody a garance zachovány i po provedení penzijní reformy. Vyplývá to z jednání mezi ministerstvem financí a Asociací penzijních fondů. Na tiskové konferenci to řekl předseda představenstva a výkonný ředitel Penzijního fondu Komerční banky Pavel Jirák.

"V tuto chvíli probíhají jednání s ministerstvem financí a Asociací penzijních fondů o transformaci penzijních fondů, která by měla nastat ke konci příštího roku," řekl Pavel Jirák. Veškeré výhody a garance by na základě jednání měly zůstat zachovány. Jde například o každoroční garanci návratnosti vložených prostředků a státní příspěvek.

Jaká bude výše státního příspěvku všem, nebyl Jirák schopný sdělit. Jistý si nebyl ani u daňových výhod. "Daňové výhody nejsou potvrzené, mělo by proběhnout jednání ohledně představ daňové reformy," řekl.

Stávající penzijní fondy se podle něj na základě jednání a připravované legislativy transformují tak, že se oddělí majetek účastníků od majetku akcionářů penzijní společnosti. Ty potom budou spravovat transformované fondy a minimálně jeden profil účastnického fondu se státním příspěvkem.

Do transformovaných fondů, které budou tvořit třetí pilíř penzijního systému v ČR, budou po provedení reformy moci vstupovat i noví účastníci. Budou přitom mít stejné podmínky jako současní s výjimkou toho, že jim nebude garantována návratnost vložených prostředků.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita