Lednové maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 6,8 %

16.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Maloobchodní tržby bez sezonního očištění v lednu meziročně vzrostly o 6,8 procenta po prosincovém poklesu o 0,2 procenta. Výsledek byl ovlivněn zejména prodejem motorových vozidel a nepotravinářského zboží. Částečně se projevil také o jeden den vyšší počet pracovních dní. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v lednu zvýšily reálně meziměsíčně o 4,8 procenta a meziročně očištěné pouze o pracovní dny o 5,1 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o 8,9 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 15,4 procenta. Sezonně neočištěné tržby vzrostly meziročně o 19,2 procenta, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 20,3 procenta a za opravy o 13,1 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot sezonně očištěné tržby vzrostly reálně meziměsíčně o 3,1 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 1,5 procenta. Sezonně neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 2,7 procenta, v tom za prodej nepotravinářského zboží vzrostly o 7,1 procenta, za prodej potravin o 1,3 procenta, za prodej pohonných hmot naopak klesly o 7,7 procenta.

Rostl zejména prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby o 21 procent, počítačového a komunikačního zařízení o 14,2 procenta a textilu a obuvi o 12,1 procenta. Růst prodeje výrobků pro domácnost o 6,3 procenta byl podle statistiků nejvyšší za posledních 28 měsíců. Lépe než loni v lednu si vedli také prodejci výrobků pro kulturu a rekreaci, a to o 5,4 procenta, a farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží o 4,2 procenta. Nespecializovaným prodejnám s převahou potravin se tržby zvýšily o 1,5 procenta. Z toho podnikům se 100 a více zaměstnanci, kam patří zejména obchodní řetězce, tržby vzrostly o tři procenta.

Naopak klesly tržby za pohonné hmoty o 0,9 procentního bodu, za smíšený sortiment ve stáncích a na trzích o 13,6 procenta, v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží o 3,6 procenta, za potraviny ve specializovaných prodejnách o 1,4 procenta a za použité zboží a sortiment prodávaný mimo prodejny, stánky a trhy shodně o jedno procento.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita