Průmyslová výroba v lednu vzrostla o 16,9 %

11.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Průmyslová výroba v lednu meziročně vzrostla o 16,9 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 12 procent. Kladně se na tom podepsala hlavně výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 3,4 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 19,2 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů český průmysl proti loňskému lednu vzrostl o 14,1 procenta. Letošní leden měl ve srovnání s tím loňským o jeden pracovní den více.

Automobilová výroba, která nejvíce přispěla k meziročnímu růstu průmyslu, se zvýšila o 34,3 procenta. Statistici zaznamenali i růst výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, a to o 26,4 procenta, a výroby elektrických zařízení o 33,1 procenta. Naopak pokles byl ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (o 5,9 procenta), v dřevozpracovatelském průmyslu (o 2,7 procenta) a výrobě usní a souvisejících výrobků (o 4,9 procenta).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v lednu meziročně vyšší o 18,1 procenta a z přímého vývozu podniků o 20,1 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách meziročně vzrostly o 16,6 procenta, uvedl ČSÚ.

Nových zakázek ze zahraničí přibylo 25,5 procenta, zatímco tuzemských nových zakázek bylo více jen o 9,2 procenta. K meziročnímu růstu zakázek podle ČSÚ přispěla hlavně kovovýroba a slévárenství, výroba strojů a zařízení a elektrovýroba. Naopak nových zakázek ubylo ve výrobě ostatních dopravních prostředků.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita