Překoná zahraniční obchod Německa letos výsledky před krizí?

10.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zahraniční obchod Německa, tedy vývoz i dovoz, by se v letošním roce mohl zvýšit nad úroveň před ekonomickou krizí. Předpověděla to dnes německá obchodní organizace BGA. Dodává ale, že exportéry čeká delší dobu výrazně silnější kurz eura.

BGA předpovídá, že vývoz z Německa letos vykáže nominální růst až o devět procent na 1,046 bilionu eur (asi 25,4 bilionu korun). Dovoz do země by se mohl zvýšit o 12 procent na 903 miliard.

Znamenalo by to, že by se obchodní přebytek země proti 143 miliardám z minulého roku znatelně snížil. Tržní podíl Německa na světovém obchodě by ale vzrostl z devíti procent na 9,5 procenta.

BGA ve zprávě připomíná, že jsou v její předpovědi výrazné faktory rizik. Jmenuje například libyjskou krizi, která ohrožuje trh s energiemi a má potenciál destabilizovat region. Otázky také přetrvávají kolem dluhové krize některých členů eurozóny.

Prezident BGA Anton Börner na tiskové konferenci také předpověděl, že se kurz eura v dlouhodobém výhledu výrazně zvýší. V pondělí přitom kurz evropské měny dosáhl čtyřměsíčního maxima 1,4036 USD.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita