CzechInvest: Počet investičních projektů loni vzrostl

08.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Hodnota investic zprostředkovaných agenturou CzechInvest loni mírně klesla na 16,25 miliardy korun z 16,9 miliardy korun v roce 2009. Počet investičních projektů se v roce 2010 naopak zvýšil na 209 z předloňských 186, nejvíce investorů pocházelo z Česka. Loňské výsledky dnes novinářům sdělil generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek. V roce 2009 počet investičních projektů i jejich hodnota klesla.

Největší objem investic loni zamířil do výrobních projektů, na které připadlo 13,8 miliardy korun. Do oblasti výzkumu a vývoje směřovalo 1,8 miliardy korun a do strategických služeb 652 milionů korun. Celkem 105 společností se loni rozhodlo v Česku investovat do strategických obchodních služeb. Na oblast výzkumu a vývoje se zaměřilo 65 projektů a na výroby 39 projektů.

Čeští investoři loni připravili 174 projektů, do kterých vložili 6,7 miliardy korun. Mezi zahraničními investory bylo loni nejvíce společností z Německa s osmi projekty, USA se čtyřmi projekty a z Velké Británie a Irska také se čtyřmi projekty. Nejvíce ovšem investovali Rakušané, které dva projekty vyjdou na téměř 19 miliard korun.

Každá druhá investice získaná CzechInvestem loni mířila do služeb. Téměř 40 procent společností v roce 2010 investovalo do oboru informačních technologií a vývoje softwaru. Díky loni zprostředkovaným investicím vnikne zhruba 10.000 nových pracovních míst.

"Výsledky agentury CzechInvest za loňský rok odrážejí dlouhodobé změny ve struktuře české ekonomiky. Ještě v roce 2007 dominovaly mezi novými investicemi výrobní projekty, letos už jsou na prvním místě služby a výzkum," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Ve srovnání s rokem 2009 se CzechInvestu loni podařilo uskutečnit o 23 projektů více. "Současný vývoj svědčí o tom, že se svět dostal z krize a zájem o Českou republiku opět stoupá," podotkl Křížek.

Letos se podle Křížka situace zatím vyvíjí příznivě a CzechInvest za první dva měsíce zprostředkoval sedm projektů v hodnotě tří miliard korun, které by měly vytvořit téměř 900 nových pracovních míst. Agentura zároveň přijala dalších pět žádostí o investiční pobídky a několik investičních projektů je rozpracováno. V pátek CzechInvest podle Křížka oznámí velký investiční projekt, který bude realizován v Česku.

Hodnota investic mířících do Česka prostřednictvím agentury CzechInvest v posledních letech klesá. Hlavní podíl na nich totiž mají investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné.

V roce 2009 ČR prostřednictvím agentury CzechInvest získala investice v hodnotě 16,9 miliardy korun. Meziročně to byl pokles o deset miliard. Počet nových investičních projektů se předloni kvůli hospodářské krizi ve srovnání s rokem 2008 snížil o desetinu na celkových 186 projektů.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita