Spořitelní družstva se budou moci stát bankami

26.01.2011 | , FLEET EUROPE FORUM
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Spořitelní a úvěrní družstva budou moci požádat o bankovní licenci, která by jim umožnila podnikat jako ostatním bankám. Budou ale muset změnit svou právní formu na akciovou společnost. Změnu dnes schválil Senát v rámci vládní novely o zpřísnění regulace finančního trhu. Normu, která má zlepšit fungování finančního trhu i spolupráci mezi dohledovými orgány v rámci Evropské unie, nyní dostane k podpisu prezident.

Návrh na zápis změny formy kampeliček na akciovou společnost by měl být podle úpravy možný až poté, co Česká národní banka udělí licenci i souhlas ze změnou. Po zápisu změny do obchodního rejstříku budou moci kampeličky začít podle licence podnikat.

Novela má, jak řekl senátorům ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), do českého právního řádu převést první evropskou směrnici "z regulační legislativní smršti", kterou EU reagovala na finanční krizi. Má zlepšit výměnu informací orgánů dohledu zemí EU a vyhodnocování rizik u společností s přeshraničním působením.

Kalousek zdůraznil, že směrnice ani novela nijak neomezují pravomoci ČNB v dohledu nad bankovním sektorem. "Při snaze o integrovaný dohled v rámci EU je pro nás životně důležité, aby domácí centrální orgán dohledu nepřišel o své kompetence vůči dceřiným společnostem zahraničních matek," uvedl ministr. Podotkl, že 99 procent bank v Česku je právě těmito společnostmi.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita