Vývoj zahraničního obchodu v listopadu 2010

07.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Český statistický úřad zveřejnil zprávu o vývoji zahraničního obchodu v listopadu 2010. Podle předběžných údajů se v tomto měsíci meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 21,0 % a dovoz o 24,1 %. Přebytek obchodní bilance byl meziročně o 2,7 mld. Kč nižší a dosáhl 11,8 mld. Kč. Nepříznivý vliv na saldo měl meziročně větší deficit obchodu s minerálními palivy o 2,1 mld. Kč a chemickými výrobky o 1,4 mld. Kč.

Přestože obchodní bilance dosáhla oproti říjnu nižšího pozitivního výsledku, lze i tak konstatovat, že ekonomika pokračuje v trendu, kterým je postupné oživování ekonomiky. Dále se též potvrzuje to, že ekonomický růst české republiky je velmi závislý na vývoji zahraničního obchodu, zejména na exportu do EU. Podle výhledu lze tudíž předpokládat, že prosincový ani lednový vývoj zahraničního obchodu se nebude dramaticky lišit a skončí též přebytkem obchodní bilance.

Pozitivní vývoj v zahraničním obchodě, třebaže aktuálně je o trochu horší než v říjnu, přispívá k celkovému dobrému ekonomickému vývoji a také podtrhuje prognózy ekonomického růstu pro rok 2011, který by se měl pohybovat v řádech 2–2,3 procenta. „Hospodářská komora České republiky je v odhadech ekonomického růstu střízlivější, usuzujeme, že se bude pohybovat kolem 1,8 procenta,“ uvedl v této souvislosti prezident HK ČR Petr Kužel. „Zůstává otázkou, do jaké míry bude letošní růst ovlivněn úsporami vlády rozpočtové zodpovědnosti, které s sebou mimo jiné přinášejí i méně státních zakázek.“

Vzhledem k tomu, že Česká republika je otevřenou ekonomikou se silnou závislostí na exportu do EU, především do Německa, bude důležité v globálním kontextu sledovat vývoj v této ekonomice. Aktuálně jsou vysílány pozitivní signály, které naznačují, že ekonomický růst v Německu bude postupovat ve stejném tempu jako u nás, tzn. v řádech 2–2,2 procenta.

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita