Jak se Češi staví k výstavnictví

10.11.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Zajímá vás, která města v České republice jsou vnímána jako veletržní, jaké výhody či nevýhody přináší městu pořádání výstav a veletrhů nebo jaké jsou typické symboly Brna či Prahy?

Na základě komplexního výzkumu společnosti Factum Invenio, který se zabýval vztahem českých občanů k veletrhům a jejich přínosu pro region, jsme pro vás připravili přehled nejzajímavějších výsledků. Tento výzkum proběhl metodou rozhovorů se zástupci novinářů, regionálních politiků a manažerů významných podniků z Brna, Prahy a Středních Čech.

Veletržní města
Jako veletržní město České republiky považuje drtivá většina Čechů Brno a Prahu. Při porovnání brněnských a pražských veletrhů označovali občané veletržním městem mnohem častěji Brno (92,6% oproti 67,8% v případě Prahy). Všechna ostatní města, jako například České Budějovice, Liberec, Ostrava, Plzeň nebo Olomouc získala méně než 20%.

Graf: Jaká města považují občané v České republice za veletržní

graf_veletrzni_mesta
Pozn: Celá ČR, n=1013

 
Vztah občanů k veletrhům
Pro obyvatele Brna je konání veletrhů jednoznačně prioritou města a devět z deseti Brňanů (89,8%) je hrdo na to, že se nejvýznamnější český veletrh s velkým mezinárodním renomé nachází právě v Brně. Oproti tomu obyvatelé Prahy považují konání pražských veletrhů jako jednu z mnoha aktivit a na existenci veletržních areálů v Praze je hrda jen cca polovina Pražanů (55,3%). Obyvatelé obou měst se však shodují, že konání výstav a veletrhů jejich městům přináší především výhody s tím, že pro Brno je tento přínos podstatně větší.

 
Pražské symboly
Mezi hlavní symboly hlavního města patří Hradčany, Národní divadlo a Karlova univerzita. Pražské veletrhy se podle obyvatel České republiky a také Brňanů a Pražanů umístily až daleko vzadu za dominantními symboly.

Graf: Typické symboly hlavního města Prahy

graf_typicke_symboly_Praha 
Pozn: Celá ČR, n=1013

 
Brněnské symboly
Hlavním symbolem města Brna je podle obyvatel celé České republiky Brněnský veletržní areál (9,03 z 10). Mezi další dominantní symboly především patří Špilberk, Automotodrom - Masarykův okruh, Masarykova univerzita, "šalina", Divadlo Husa na Provázku a Boby centrum.

Graf: Typické symboly města Brna

graf_symboly_Brno.gif 
Pozn: Celá ČR, n=1013

 

Zdroj: Factum Invenio

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY