Členství v EU českým firmám pomáhá

08.09.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Za jediný rok členství v Evropské unii dosáhl český zahraniční obchod nárůst obratu o 20,6 procenta a dokonce překonal dynamiku růstu ostatních zemí EU.

Celková bilance zahraničního obchodu skončila v přebytku přes 11 miliard korun. Mezi země, se kterými se obchodovalo nejvíce, patří Německo, Slovensko, Rakousko a Velká Británie. Zhruba o 48 procent vzrostl oproti minulému roku vývoz do Maďarska. Z mimoevropských zemí byl zaznamenán největší vzestup exportu do Ruska, a to o 68 procent. Oproti tomu největší pokles (o 20,5 %) byl zjištěn u vývozu do Číny. Podle odborníků je hlavním důvodem výrazného zlepšení bilance vstup České republiky do Evropské unie a přesun výroby velkých firem do východní Evropy.

Zahraniční obchod České republiky skončil v červenci poprvé v historii naší země s přebytkem (1,2 mld. Kč) a oproti loňskému červenci se zlepšil o 8,4 miliardy. Za první pololetí 2005 měla obchodní bilance přebytek 38 miliard ve srovnání se schodkem 7,8 miliardy korun loni. Podle údajů ČSÚ se meziměsíčně v červnu zvýšil vývoz o 2,9 % a dovoz o 4,4 %. Je tedy zřejmé, že tempo růstu vývozu i dovozu od dubna 2005 roste. Meziročně v běžných cenách rostl o 4,7 % rychleji vývoz než dovoz (o 0,4 %).  

Bilance se zlepšila zejména v obchodě se stroji a dopravními prostředky, průmyslovým spotřebním zbožím, chemickými výrobky a polotovary a materiály. Růst dovozu minerálních paliv (o 26,0 %) ovlivnil hlavně vyšší dovoz ropy (hodnotově o 23,8 %, naturálně o 6,2 %) a zemního plynu (hodnotově o 47,1 %, naturálně o 12,3 %).

 
Graf: Bilance zahraničního obchodu za období květen 2004 až duben 2005

ZD_Graf_Bilance_zahrani__n__ho_obchodu_v_obdob___kv__ten_04_a___duben_05.gif
 
Co se týče teritoriálního hlediska, česká obchodní bilance vynikala jak se státy EU, tak se státy mimo EU. Nejvíce se bilance zlepšila zejména se Spojenými státy, Velkou Británií, Ukrajinou, Francií a s Německem. Naopak se zhoršila s Nizozemskem, Ruskem a Rakouskem. Za posledních dvanáct měsíců se v Česku při porovnání s předchozími dvanácti měsíci zvýšil vývoz o 17,1 % a dovoz o 11,2 %. Celková bilance dosáhla aktiva 22,8 mld. Kč, což představuje zlepšení o 82,7 mld. Kč. Příznivý vliv na vývoj bilance měl obchod se stroji a dopravními prostředky, chemickými výrobky a polotovary a materiály. Naopak se zvětšil schodek obchodu s minerálními palivy (o 22,3 mld. Kč), surovými materiály (o 5,5 mld. Kč), nápoji a tabákem (o 1,5 mld. Kč) a potravinami a živými zvířaty (o 1,2 mld. Kč). V lednu až v červnu 2005 vzrostl vývoz o 8,6 % a dovoz o 3,1 %. Obchodní bilance byla při srovnání se schodkem 7,8 mld. Kč (ve stejném období roku 2004) v přebytku 38,0 mld. Kč.

 
Zdroj: Český statistický úřad

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY