Peníze bez čekání

11.08.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Potřebujete peníze ihned a už vás nebaví čekat, až vám odběratelé zaplatí? Co takhle využít factoring? Sice vás to bude stát více než běžný bankovní úvěr, ale tyto finance nevyžadují zjištění.

Factoring je založen na odkupu krátkodobých pohledávek (obvykle se splatností od 30 do 90 dnů) před dobou jejich splatnosti. Vy jako dodavatel zboží nebo služeb postoupíte na factoringovou společnost (neboli faktora) své pohledávky za odběrateli. Faktoringová společnost vám okamžitě uhradí vaši fakturu a postará se o vymáhání dluhu od vašeho odběratele.

Druhy factoringu
Factoring se rozlišuje na regresní (tj. se zpětným postihem dodavatele) a bezregresní (tj. bez zpětného postihu dodavatele) dále potom na tuzemský či zahraniční (vývozní nebo dovozní). Při regresním factoringu faktor zpravidla nepřebírá rizika spojená s platební neschopností (platební nevůlí) kupujícího. Po uplynutí ochranné lhůty trvající cca 30 až 60 dní po splatnosti pohledávky, ve které factoringová společnost vede upomínkové řízení, využívá možnosti postoupit pohledávku zpět na dodavatele. Při bezregresním factoringu faktor přebírá ručení za případné neplnění ze strany kupujícího v důsledku jeho platební neschopnosti (platební nevůle) uhradit své finanční závazky vůči dodavateli.
Vzhledem ke skutečnosti, že je často obtížné posoudit stabilitu subjektů působících v české ekonomice a související rizika, provádí se financování většiny domácích pohledávek v regresní podobě. Ale díky postupnému zvyšování bonity podnikatelských subjektů působících v české ekonomice roste i objem tuzemských pohledávek realizovaných v bezregresní podobě, tzn. kromě zdroje financování a administrativních a inkasních služeb je přebíráno riziko nezaplacení odběratelem.
Tuzemský factoring představuje odkup, financování, správu a inkaso krátkodobých pohledávek, které vznikly na základě dodávek zboží či služeb tuzemským odběratelům. Exportní (vývozní) factoring představuje odkup, financování, správu a inkaso krátkodobých pohledávek, které vznikly na základě dodávek zboží i služeb zahraničním odběratelům. Importní (dovozní) factoring je služba, která klientovi umožní získat krátkodobý odběratelský úvěr na zboží, které nakupuje od zahraničních dodavatelů bez nutnosti vystavení jakékoli bankovní záruky, akreditivu, směnky aj.

Výhody a nevýhody
Mezi hlavní výhody především patří okamžité získání peněžních prostředků bez zajištění vyžadovaného bankami, vykrytí sezónních vlivů, redukce administrativy a agendy pohledávek, převzetí profesionální správy pohledávek a jejich inkasa faktorem, elektronická komunikace s on-line přehledem o pohledávkách a zálohách, apod. Nevýhodou pro vývozce jsou oproti bankovnímu úvěru vyšší finanční náklady na odměnu faktoringové společnosti, odpovědnost za vady na zboží a povinnost řešit reklamační spory.

Náklady factoringu
Náklady, které vynaložíte na využívání factoringových služeb, se skládají z faktoringového poplatku a z úrokové sazby. Factoringový poplatek odráží náklady faktora na administrativní zpracování faktur, evidenci a inkasní činnost. Stanovuje se na základě celkového plánovaného objemu dodávek, stupni rizika platební neschopnosti, analýze obchodního případu, zahrnuje náklady vynaložené na posouzení bonity klienta, na posouzení bonity odběratelů a další. Pohybuje se v rozmezí cca od 0,4 do 1,6 % z hodnoty fakturované částky. Konkrétní výše tohoto poplatku se vždy sjednává s ohledem na konkrétní obchodní případ. Úroková sazba představuje cenu za vyplácené finanční prostředky ve formě záloh. Je přibližně shodná se sazbou, kterou aplikují komerční banky při poskytování krátkodobých úvěrů na financování pohledávek do lhůty splatnosti. Úrok se vypočítá za počet dnů od doby, kdy byla záloha převedena na účet dodavatele (tj. odepsána z účtu faktora), do doby skutečné úhrady odběratelem na účet faktora.

Postup uzavření factoringové smlouvy

  1. Nejdříve musíte vyplnit předběžnou žádost o poskytnutí factoringu
  2. Po jednání s factoringovou společností vyplníte závaznou žádost o poskytnutí factoringových služeb
  3. Připravíte si požadované dokumenty k předložení
  4. Factoringová společnost vyhodnotí vámi předložené dokumenty
  5. V případě kladné odezvy vám společnost navrhne obchodní podmínky
  6. Nyní uzavřete faktoringovou smlouvu
  7. Po uzavření smlouvy začne postupování a financování pohledávek

Nejvýznamější faktoringové společnosti
Mezi nejvýznamější factoringové společnosti patří Factoring ČS, O.B. HELLER, Transfinance, Factoring KB, LB Factoring, D.S. Factoring, atd. (viz tabulka níže). Podle statistik vykázali členové Asociace factoringových společností České republiky v roce 2004 objemy obchodů ve výši 81 503 milionů odkoupených a profinancovaných pohledávek. Toto číslo znamená oproti roku 2003 nárůst o 27,6 %. Zdá se tedy, že růstový potenciál factoringu není ještě zdaleka vyčerpán.

Tabulka: Podíl factoringových společností na trhu domácího factoringu

Společnost Podíl na trhu domácího factoringu v roce 2004 (%) Podíl na trhu domácího factoringu v roce 2003 (%) Podíl na trhu domácího factoringu v roce 2002 (%) Podíl na trhu domácího factoringu v roce 2001 (%) Podíl na trhu domácího factoringu v roce 2000 (%)
Factoring ČS 30,8 27,6 18,5 12,4 22,2
O.B. HELLER 21,9 26,3 30,3 34,6 35,6
Transfinance 20,4 21,9 24,6 23,8 17,1
Factoring KB 16,4 16,2 18,5 24,0 19,8
LB Factoring 9,3 6,4 7,0 5,2 5,3
D.S. Factoring 2,0 1,6 1,1 - -
Celkem 100 100 100 100 100

Zdroj: Asociace factoringových společností

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY