Zakládáme zahraniční pobočku

26.07.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Chtěli byste si založit zahraniční pobočku v jedné z nečlenských zemí Evropské unie a nevíte, jak na to? Podejte si na centrále CzechTrade žádost o podporu z programu ZASTOUPENÍ.

Nový program ZASTOUPENÍ podporuje zakládání společných zastoupení malých a středních podniků v zahraničí, mimo státy EU a je zaměřen na podporu rozvoje zahraničních kontaktů s cílem posílení lidských zdrojů, rozšíření informační základny, přenos nových technologií a vytvoření předpokladů pro působení na trzích třetích zemí.

Pro koho je program určen
Program je určen pro skupiny minimálně 3 malých a středních podnikatelů podle zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání, ve znění pozdějších předpisů a podle Nařízení Komise č.70 /2001. Program podpoří přímé mezinárodní marketingové aktivity malých a středních podnikatelů a povede k posilování spolupráce podnikatelů při aktivitách mimo státy EU. Program také napomůže posílení přímé přítomnosti malých a středních podniků v cizím teritoriu. Ta je pro rozvoj malých a středních podniků významná.

Podmínky pro žadatele
Příjemce podpory musí k datu podání žádosti splňovat tyto podmínky:

  • Musí být malým a středním podnikatelem podle Nařízení Komise č. 70/2001 ze dne 12. ledna 2001 o použití článků 87 a 88 Smlouvy o ES na státní podpory malým a středním podnikům a podle zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání, ve znění pozdějších předpisů.
  • Musí být oprávněn k podnikání na území České republiky odpovídajícímu předloženému projektu a vykonávat podporovanou podnikatelskou činnost na území České republiky.
  • Musí být právnickou osobou (a.s., spol. s r.o., k.s., v.o.s. nebo družstvo) a zároveň zastupovat minimálně 3 malé a střední podnikatele včetně sebe samé, tj. příjemce podpory musí mít uzavřenu s dalšími minimálně dvěma podnikateli Smlouvu o pravidlech zastupování v daném teritoriu.
  • Musí být registrován jako poplatník daně z příjmu na příslušném finančním úřadě podle zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků v platném znění.
  • Nemá ke dni podání žádosti podle svého čestného prohlášení žádné nedoplatky vůči finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení, zdravotním pojišťovnám, Pozemkovému fondu, Fondu národního majetku, Státnímu fondu životního prostředí a Státního fondu rozvoje bydlení, Celní správě ČR, Státnímu fondu kultury, Státnímu fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu, krajům, obcím a svazkům obcí Posečkání s úhradou nedoplatků nebo dohoda o úhradě nedoplatků se považují za vypořádané nedoplatky.
  • Nemá ke dni podání žádosti podle svého čestného prohlášení nedoplatky z titulu mzdových nároků jeho zaměstnanců.

Příjemcem podpory nemůže být podnikatel, pokud ke dni podání žádosti:

  • je na jeho majetek prohlášen konkurs,
  • je mu povoleno vyrovnání s věřiteli,
  • byl zamítnut návrh na prohlášení konkursu na jeho majetek pro nedostatek majetku,
  • soud vydal usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí na jeho majetek nebo je v likvidaci.Aktivity příjemce podpory spojené s vývozní činností musí být realizovány mimo region Praha.

Bližší informace o podmínkách poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na projekt programu ZASTOUPENÍ naleznete na internetových stránkách agentury CzechTrade.

Výše podpory
Podpora je poskytována formou dotace po dobu dvou let s maximální částkou 2 mil. Kč ročně a s dotací nepřevyšující 50% uznatelných nákladů a příjemcem podpory může být pouze právnická osoba. K datu poskytnutí této podpory může celková výše dotace u příjemce podpory za předcházející 3 roky dosáhnout v souladu s Nařízením Komise č. 69/2001 maximálně 100 000 EUR.

Uznatelné náklady
Jedná se o náklady související se založením a provozem zastoupení. Nejčastěji se jedná o:

  • prokazatelné náklady na nájem kancelářských prostor
  • prokazatelné náklady na zařízení kanceláře dle obvyklých standardů a v cenách běžných v příslušné zemi, kde má být zastoupení zřízeno (např. nákup nábytku, PC, tiskárny, faxu, telefonu, kancelářských potřeb, odborné literatury, atd.)
  • spotřebovaná energie, oprava, údržba, cestovné, výkony spojů, poštovné, tiskařské práce (propagace), překladatelské práce, nákup softwaru, databází, atd.
  • prokazatelné náklady na právní, účetní a fiskální poradenství ve spojitosti s fungováním zřízené pobočky (trvalého a kvalifikovaného zastoupení ve formě reprezentačních kanceláří a obchodních poboček)

Neuznatelné náklady

  • náklady uhrazené před datem podání žádosti o podporu
  • splátky půjček a úvěrů
  • sankce a penále
  • náklady na záruky, pojištění, úroky, bankovní poplatky, kursové ztráty
  • celní a správní poplatky

Start příjmu žádostí
Žádosti o podporu z programu Zastoupení je možno podávat od 1. července 2005 do odvolání agentuře CzechTrade v písemné podobě poštou.   

Formulář
Formulář žádosti o podporu z programu ZASTOUPENÍ naleznete na internetových stránkách agentury CzechTrade.

Základní pojmy

  • Zastoupením se rozumí reprezentační kancelář v nečlenské zemi EU vytvořená alespoň třemi malými a středními podnikateli.
  • Pravidlo de minimis znamená, že podpora poskytnutá z tohoto programu nesmí být v součtu všech podpor podle Nařízení Komise č. 69/2001 (pravidlo de minimis) poskytnutých za předcházející 3 roky příjemci podpory ani dalším MSP účastnícím se projektu vyšší než 100 000 EUR. Výše podpory na účastníka projektu se stanoví jako podíl výše podpory poskytnuté příjemci podpory a celkového počtu účastníků projektu.

Kontakt
Česká agentura na podporu obchodu/CzechTrade
Dittrichova 21,
Pošt. přihr. 76,
128 01 Praha 28

 

Zdroj: CzechTrade

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY