Mezinárodní strojírenský veletrh MSV Brno 2005

30.03.2005 | , Finance.cz
FIRMY


47. mezinárodní strojírenský veletrh se uskuteční v trochu netradičním termínu 3. až 7. října 2005 a jeho hlavním tématem bude oborový celek Plasty, gumárenství a chemie. Souběžně se bude konat 3. mezinárodní veletrh dopravy a logistiky Transport a Logistika.

Komplexní nabídka pro zpracovatele plastů

Hlavním tématem MSV 2005 byl vyhlášen oborový celek Plasty, gumárenství a chemie, v němž trvale roste počet vystavovatelů. Při MSV 2004 se v tomto oborovém celku prezentovalo již 238 vystavujících firem na ploše 5 469 m2, což bylo více než v roce 2003 a dokonce i 2002, kdy byl vyhlášen hlavním tématem veletrhu. Současně vzrostl i podíl zahraničních účastníků na 41,2 %. Podle průzkumu si expozice oborového celku Plasty, gumárenství a chemie prohlédlo 17 % všech návštěvníků, tj. cca 18 000 osob. Z analýzy přitom vyplynulo, že 8,6 % (přibližně 9 000) návštěvníků pracuje přímo v chemickém, gumárenském nebo plastikářském průmyslu.

Vyhlášení hlavním tématem ročníku znamená posílení propagace oboru a podporu účasti malých a středních firem. Ve tříletém cyklu, který navazuje na nejvýznamnější světový oborový veletrh K Düsseldorf, tak mohou domácí i zahraniční vystavovatelé představit svůj sortiment a novinky cíleně oslovenému odbornému publiku z celé střední a východní Evropy.

Brněnský veletrh je pro zpracovatele plastů významnou možností kontaktovat jak dodavatele strojů a technologií pro vlastní výrobu, tak i odběratele, protože plasty nacházejí uplatnění v celé řadě průmyslových oborů. Plastikářský průmysl patří k našim nejdynamičtěji se rozvíjejícím odvětvím. Podle údajů Svazu zpracovatelů plastů ČR vzrostla v roce 2003 produkce o 20 % a v dalších letech se její nárůst odhaduje na nejméně 10 až 15 %. Tuzemská spotřeba plastů a kompozitů se v roce 2003 zvýšila o pětinu a v budoucnu by měla dále stoupat vzhledem k novým příležitostem v automobilovém průmyslu, stavebnictví a průmyslu obalů.


Logistika má v Brně zelenou

Již do třetího ročníku vstoupí v říjnu 2005 bienální mezinárodní veletrh dopravy a logistiky Transport a Logistika, nejvýznamnější středoevropská výstavní akce svého druhu. Půjde o první ročník po vstupu České republiky do Evropské unie a nepochybně odrazí zvýšenou poptávku po komplexních logistických službách. Stále více firem si totiž uvědomuje, že podmínkou úspěšnosti v globální ekonomice jsou právě kvalitní logistická řešení umožňující efektivnější tok zboží i pružnější distribuci. Veletrh T&L 2005 jim svou nabídkou poskytne kvalifikované vodítko ve výběru dodavatelů výrobků i služeb.

Transport a Logistika se v Brně koná od roku 2001 a úspěšně těží z termínového spojení s Mezinárodním strojírenským veletrhem. Výhodou souběžného konání je možnost představit dopravní a logistická řešení jak specialistům, tak celé průmyslové sféře. Veletrh T&L prezentuje novinky v oblasti dopravních a logistických technologií i služeb, mapuje oborové trendy, umožňuje výměnu názorů na odborné bázi a navázání nových profesních kontaktů. Je jedinečnou platformou pro představení komplexních systémových řešení skladování a vnitropodnikové dopravy, pro přípravu příjmu materiálu a přepravy hotových výrobků. Zahrnuje manipulační techniku, skladové vybavení, dopravní techniku, montážní stroje a zařízení, služby pro dopravu, informační systémy i telematiku. Minulý veletrh T&L se na brněnském výstavišti uskutečnil v září 2003 za účasti 193 firem z patnácti zemí. Jejich expozice si podle průzkumu prohlédlo 39 000 návštěvníků a s prioritním zájmem o dopravu a logistiku na výstaviště přišlo 11,7 procent návštěvníků, tj. 12 400 osob.


Netradičně na začátku října

Příští Mezinárodní strojírenský veletrh se oproti tradičnímu termínu odsune o čtrnáct dní a proběhne v prvním říjnovém týdnu. Důvodem tohoto časového posunu je veletrh EMO Hannover, který se uskuteční v tradičním termínu MSV od 14. do 21. září 2005. Pořadatelé tak vycházejí vstříc vystavovatelům a návštěvníkům, kteří se chtějí zúčastnit obou veletrhů.

Přestože obdobou EMO je v Brně především Mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT, který se uskuteční až při MSV 2006, obráběcí a tvářecí stroje jsou v Brně vystavovány každý rok a v lichých letech stále představují nejvýznamnější oborový celek MSV. Pro rok 2005 navíc platí výjimka z pravidel Evropského výboru pro spolupráci v průmyslu obrábění a tváření CECIMO. Jeho regule doposud zakazovaly vystavovatelům EMO ve stejném kalendářním roce prezentovat své výrobky na jiných veletrzích pořádaných v členských zemích CECIMO, což se od roku 1996 týkalo České republiky a tím také MSV. Řada výrobců obráběcích a tvářecích strojů proto byla v lichých letech, kdy se EMO koná, na brněnském veletrhu zastoupena jen informačními stánky. Pro rok 2005 toto omezení odpadá a obor obráběcích a tvářecích strojů by tak měl být na MSV prezentován rozsáhleji, než tomu bylo v lichých letech zvykem.

 

Zdroj: MEDIATRUST COMMUNICATIONS

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY